Eurovolby: za ODS půjde Hejtmánek

18.02.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Region | Strana: 4 | autor: (pab)


JIHLAVA OE Vysočinská ODS sází na nové tváře. Do letošních voleb do Evropského parlamentu nominovala 47letého farmaceutického manažera z Chotěboře Pavla Hejtmánka, který doposud nezastával ve straně žádnou významnou funkci.
Jeho protikandidátem byl Jan Filipenský ze Žďáru nad Sázavou. Regionálního sněmu strany se zúčastnil také nový předseda ODS Petr Fiala.
"Plně podporuji politiku frakce Evropští konzervativci a reformisté, ve které dnes působí poslanci ODS, tedy svobodnou spolupráci v ekonomických otázkách a omezování unie v jejím rozhodování," řekl Hejtmánek ve svém nominačním projevu.
V předchozích dvou volebních obdobích zastupoval kraj v Evropském parlamentu Ivo Strejček, který o další nominaci na regionálním sněmu ODS neusiloval.
"Přišla mi řada esemesek a mailů, které mě vyzývaly, abych otázku své kandidatury ještě zvážil. Jsem však toho názoru, že člověk by měl odcházet ve chvíli, kdy ho lidé ještě chtějí," vysvětlil Ivo Strejček svůj postoj k otázce nominace.
K postoji ODS k EU se vyjádřil: "Domnívám se, že ODS vůči EU zaujímá racionální postoje. Vždy jsme věřili, že unijní prostor má být místem otevřeným pro spolupráci bez bariér."
Občanští demokraté jsou známí svými tvrdými postoji vůči EU. "Býváme často označováni za euroskeptiky. My jsme však skeptičtí k současnému modelu evropské integrace, který bývá nazýván stále těsnější unií. Není to nic jiného, než přesouvání klíčových pravomocí do Bruselu," upřesnil Strejček s tím, že zachování EU je však nutností.
"Neumím si představit vystoupení České republiky z europrostoru. Omezovat by se však mělo převádění kompetencí do Bruselu. O daních by měli voliči rozhodovat tam, kde byly vybrány," zdůrazňuje.
Nutnost jednoznačného setrvání v Unii vnímá i krajský předseda ODS Miloš Vystrčil. "V žádném případě nepropagujeme vystoupení ČR z Evropské unie. Vidíme v ní prostor pro rozvíjení svobodného trhu," odmítá jakékoliv spekulace.
"Některé směrnice, které nám z EU chodí, jsou však dosti svérázné. Například ta, která nás nutí, abychom v případě domů, které se prodávají, a kupec je evidentně chce bourat, musel být předtím proveden energetický audit, spojený s pořízením energetické licence na tuto stavbu," pozastavuje se nad některými normami EU Vystrčil. Podle Vystrčila může ODS v každém kraj nominovat až dva kandidáty do Evropského parlamentu.

Přílohy