Farmáři mají mít svobodu i odpovědnost

11.03.2011

Jihlavský deník, strana 2, Zpravodajství (řra)


Jihlava – O šetrném hospodaření, které má zabránit erozi zemědělské půdy, hovořil včera v Jihlavě ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), který se zde sešel s farmáři ze všech koutů Vysočiny.

Mluvilo se rovněž o tradičních zemědělských činnostech, potřebě zachování pracovních míst v oboru nebo o bioplynových stanicích.

Podmínky způsobu hospodaření, který má omezit erozi půdy, v současné době ministerstvo intenzivně připravuje. „Od prvního července na území České republiky rozšiřujeme rozlohu, kde se má toto šetrnější hospodaření v kopcovitých oblastech zpřísnit,“ řekl v Jihlavě Fuksa, který se s farmáři shoduje na tom, že budoucí princip by měl zahrnovat více svobody v souladu s vyšší odpovědností.

Fuksa současně připustil, že jeho ministerské opatření do jisté míry hospodaření v kopcovitých lokalitách Vysočiny zkomplikuje. „Bavíme se o modelu. Tedy zda přijmeme takový ten rakousko-uherský princip, kdy stát nadiktuje zemědělci, co má dělat, a úředník to bude kontrolovat, nebo zda přijmeme bavorskoanglický model. Tedy vy nejlépe víte, kde eroze v minulosti byly, nebo nebyly, a záleží jen na vás, jak se rozhodnete, my po vás chceme plnou zodpovědnost,“ rozvedl možná řešení Fuksa.

Ředitel jihlavské okresní agrární komory Karel Coufal připomenul, že Vysočina v minulosti byla a do budoucnosti by ráda zůstala oázou klidu. Přesto očekává, že zemědělské hospodaření v regionu při současné zemědělské politice bude solidně fungovat, že se nedostane do útlumu. Prezident agrární komory Jan Veleba označil za klíčové právě téma ochrany před erozemi půdy, ale poukázal také na další problémy zemědělství, jimiž je potřebné se zabývat. „Druhá polovina debaty byla také o zachování živočišné výroby a pracovních míst a bavili jsme se pochopitelně i o bramborách,“ připomenul Veleba.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že se na schůzce s farmáři politici a odborníci na zemědělství shodli na tom, že právě na Vysočině nebude ubývat krav a prasat. „Já jsem rád, že jsme shodli také na tom, že ode dneška všichni budeme jíst jen české potraviny,“ prohlásil Vystrčil.

Ministr Fuksa dále zdůraznil, že bioplynové stanice jeho ministerstvo v současnosti jednoznačně podporuje. Odmítl však, aby to s podporou bioplynových stanic dopadlo podobně jako před nedávnem s podporou solární energetiky. Podle Fuksy by měly být „bioplynky“ přirozenou součástí zemědělského řetězce, kde by se měla prvořadě zpracovávat odpadní hmota ze zemědělské činnosti. „Ne naopak stavět je za tím účelem, že zruším brambory, zruším všechno a budu všude pěstovat kukuřici,“ zdůraznil Fuksa a připomenul, že i solární elektrárny měly původně vznikat pro přivýdělek farmářů.

Hejtman kraje Jiří Běhounek (ČSSD) zvýšený zájem ministra zemědělství o Vysočinu vítá. „Vysočina je vnímána jako kraj zemědělský s problémy, které se týkají také ještě vod a lesů,“ poznamenal Běhounek.

***

„Vy nejlépe víte, kde eroze v minulosti byly, nebo nebyly, a záleží jen na vás, jak se rozhodnete.“ Ivan Fuksa, ministr zemědělství

Přílohy