Fiala chce v sobotu v Ostravě od kongresu ODS získat silný mandát

13.01.2016

Zpravodajství ČTK | 23:19 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: abz


 Praha 13. ledna (ČTK) - Nové vedení si v sobotu v Ostravě zvolí opoziční ODS. Jediným kandidátem na předsedu je současný šéf strany Petr Fiala. Řízení občanských demokratů převzal před dvěma lety po jejich prohře ve sněmovních volbách, kdy kdysi nejsilnější parlamentní strana získala pouze 16 poslaneckých křesel. Na víkendovém 27. kongresu chce získat silný mandát nejen na cestu k letošním krajským a senátním volbám, ale také pro přípravu sněmovních voleb, které Česko čekají v příštím roce.


 "Budu usilovat o to, abych dostal od kongresu důvěru a silný mandát k uskutečňování naší politiky. Jde o hodně. ODS je dnes jedinou stranou, která hájí svobodu jednotlivce proti bujícímu dohlížitelskému státu, která nabízí alternativu pokusům zavádět tu jakýsi nový socialismus a která má konkrétní program, jak řešit migrační krizi a chránit bezpečnost naší země a jejích občanů," řekl Fiala ČTK.

 Zatímco Fiala nebude mít v Ostravě ve volbě konkurenta, podpořily ho všechny kraje, na postech místopředsedů by se mohly objevit nové tváře, i když funkce chtějí obhájit všichni členové dosavadního vedení. Tři nominace na prvního místopředsedu získal dosavadní statutární zástupce předsedy a europoslanec Jan Zahradil, po dvou pak dosavadní místopředsedové - poslanec Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil. Pražská organizace by si přála, aby se první místopředsedkyní ODS stala místostarostky Prahy 2 Alexandra Udženija - členové regionálního sněmu jí dnes večer dali přednost před Zahradilem. Křesla řadových místopředsedů budou vedle Kupky a Vystrčila obhajovat také europoslanec Evžen Tošenovský a poslanec Martin Novotný. Nově získali nominaci krajů také poslanec Adolf Beznoska a starostka obce Obrnice u Mostu Drahomíra Miklošová.

 Koho by si do týmu přál, Fiala neprozradil. "Pro mě je důležité, aby ve vedení ODS byli lidé, kteří mají důvěru členů, jsou osobnostmi s vlastním názorem, schopné dobře reprezentovat naši politiku," uvedl.

 Kongres se ponese v duchu příprav na nadcházející dva volební roky. Regionální sněmy sestavují kandidátky do krajských voleb a vybírají favority do senátních voleb. Asi největším překvapením je nominace bývalého policejního ředitele a současného šéfa královéhradecké policie Martina Červíčka, který povede kandidátku občanských demokratů v Královéhradeckém kraji. Dnes večer o tom rozhodli delegáti regionálního sněmu ODS. Červíček se chystá skončit u policie a vstoupit do ODS.

 "Hned po kongresu začneme s přípravou volební kampaně. Naší snahou bude změnit to, že na všech úrovních státu vládne levice. Sociální demokracie ovládla většinou spolu s komunisty kraje, má většinu v Senátu a tomu je potřeba zabránit už kvůli demokratickému vyvažování moci," uvedl Fiala k příštím měsícům.

 Během dvou let Fiala svolal dva nevolební kongresy. V září 2014 na kongresu ODS odstartovala kampaň před senátními a komunálními volbami a představila nový program, ve kterém občanští demokraté oprášili některé priority z minulosti a slíbili například zjednodušení a snížení daní a jednotnou DPH 15 procent. Zatím poslední kongres loni v květnu mimo jiné odmítl snahy prezidenta Miloše Zemana o urychlení přístupu Česka k přijetí eura. V posledních měsících ODS ve Sněmovně ostře vystupuje proti záměru ministra financí Andreje Babiše (ANO) zřídit elektronickou evidenci tržeb.

 Strana má nyní zhruba 14.800 členů, ve srovnání s rokem 2010 méně než polovinu. Průzkumy preferencí jí dávají naději na setrvání ve Sněmovně, v případných volbách by nyní získala zhruba 8,5 procenta.

Přílohy