Fiala dál vládne ODS. Chceme premiéra i prezidenta, říká

18.01.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 12 | autor: (jir, zpd)


Ostrava/Praha – Staronový předseda, dvě ženy ve vedení i jasný vzkaz, že si ODS popříští prezidentské volbě nepřeje na Hradě Miloše Zemana.

„Chceme rozbít všeobecnou vládu levice, která tady teď je, a chceme se znovu vrátit do vlády alespoň v některých krajích,“ řekl Deníku Petr Fiala, který byl díky hlasům 93 procent delegátů na víkendovém kongresu v Ostravě opět zvolen do čela ODS.
Cíl? Vrátit se na své bývalé pozice rozhodující strany.
„V minulosti jsme udělali chyby a zaplatili za ně. Dnes je ale ODS zpět a připravena znovu vládnout. Podařilo se nám stranu změnit k lepšímu a totéž dokážeme s naší zemí,“ vzkázal Fiala.
Ve svém nominačním projevu se mimo jiné pustil do prezidenta. „Miloš Zeman si dělá, co chce, přibližuje nás k Putinovu Rusku, rehabilituje komunistickou éru, nejmenuje profesory, vystupuje jako levicový předseda vlády, a ne jako hlava státu. Bohužel ho nelze podceňovat – Miloš Zeman jako jeden z mála politiků uvažuje strategicky. Je to silný soupeř. Uděláme vše pro to, aby ČR měla premiéra, který vládne a nenechá se nahrazovat prezidentem, a uděláme vše pro to, aby ČR měla po příští prezidentské volbě prezidenta, který spojuje společnost a důstojně vykonává funkci hlavy státu,“ uvedl.
Poprvé v historii bude mít ODS v úzkém vedení dvě ženy. Místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která je ve straně už 13 let, nahradila ve funkci prvního místopředsedy strany europoslance Jana Zahradila. Udženija dlouhodobě kritizuje elektronickou evidenci tržeb z dílny ministra financí Andreje Babiše.
Druhou je starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová, která byla zvolena řadovou místopředsedkyní. Za integraci Romů získala v roce 2013 i ocenění od Rady Evropy, mimo jiné zavedla systém veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané.
Zbylé posty místopředsedů obhájili Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil. Na kongresu zazněla silná kritika vlády, která podle delegátů svou politiku postavila na omezování osobních svobod, nařizování a kvótách. V souvislosti s vládním hnutím ANO ministra financí a magnáta Andreje Babiše Fiala varoval i před oligarchizací politiky. ODS, pokud uspěje ve volbách, chce nabídnout zlevnění ceny práce a zjednodušení daňového systému a také ochranu národních zájmů a bezpečnosti.
Podle prezidenta má větší šanci stát v čele pravicové opozice ODS než TOP 09. Fialu, jenž vede občanské demokraty již dva roky, má hlava státu za „suchara“, řekl serveru blesk.cz. „Je spíše suchar než charismatik, poctivý suchar je lepší než charismatický lump,“ dodal.

Přílohy