Fiala má před víkendovým volebním kongresem podporu všech krajů

11.01.2018

Zpravodajství ČTK | 10:28 | Rubrika ČTK: pol pod


Praha 11. ledna (ČTK) - Předseda opoziční ODS Petr Fiala požádá v sobotu delegáty stranického kongresu v Ostravě o další mandát, ve volbě šéfa občanských demokratů nemá podle nominačních konferencí konkurenta. Někdejší vládní stranu chce vrátit na politický vrchol. Podporu získal ve všech regionech, podobně silnou pozici má před obhajobou své funkce také první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Zhruba 540 delegátů v Ostravě rozhodne i o složení širšího vedení strany a dalších stranických orgánů.

Kongres se bude krýt s druhým dnem prvního kola prezidentských voleb, podle Fialy termín ODS vybrala dříve, než byly volby vyhlášeny. Měnit datum pak už strana nechtěla vzhledem k počtu delegátů a organizačním podmínkám. "A podstatným důvodem je také konec platnosti mandátu volených orgánů ODS," uvedl Fiala v pozvánce na kongres. V Ostravě se sejde téměř přesně dva roky poté, co byl Fiala do čela strany zvolen podruhé. Znovu se chce o post ucházet, aby mohl dotáhnout plán dovést ODS zpět na politický vrchol.

ODS v říjnových sněmovních volbách dosáhla výsledku, který ji zařadil na druhé místo mezi politickými stranami a vrátil ji podle Fialy do pozice jasného lídra pravice. Strana je po propadu v roce 2013 v dobré kondici a má dobře vykročeno k návratu na špičku, k čemuž ale bude třeba ještě jedno volební období, soudí Fiala.

"Nerad odcházím od rozdělané práce, a proto jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci předsedy ODS a ucházet se znovu o vaši důvěru," napsal v pozvánce na kongres.

Volby předsedy a místopředsedů jsou naplánovány na sobotu. V úvodu jednání vystoupí také hosté. V neděli dopoledne budou delegáti volit širší vedení a diskutovat.

Fiala ČTK řekl, že chce během nového mandátu usilovat o další růst podpory ODS, upevňování její pozice lídra pravice a prosazování programových návrhů, které lidem mohou zjednodušit a zlepšit život. Hned po sjezdu hodlá začít s přípravou na podzimní komunální a senátní volby. "Naši kandidáti v komunálních a senátních volbách po celé zemi by měli mít i centrální podporu strany. Mám konkrétní představu, jak jim pomoci i naší celostátní kampaní. I o tomto tématu budeme mluvit na kongresu, protože úspěch v komunálních a senátních volbách považuji za jednu z priorit ODS pro rok 2018," řekl.

Jak bude vypadat nové vedení strany po víkendu, nechtěl předjímat. Práci s dosavadním týmem si chválí. Uvedl, že po celou dobu mandátu cítil ze strany místopředsedů podporu. Podle výsledků nominačních konferencí dostali podporu krajů vedle nevyššího tandemu také dosavadní místopředsedové Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský. V nominacích tak z dosavadních členů předsednictva nefiguruje pouze bývalá starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Do vedení strany by se chtěl s podporou některých krajů vrátit někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, nominace získali také poslanci Karel Krejza a Martin Baxa.

Pražská ODS nominovala jednomyslně jako svého kandidáta na předsedu strany dosavadního šéfa Fialu, na první místopředsedkyni pak sněm navrhl Udženiju. Ve volbě nového vedení pražské ODS koncem listopadu neuspěl Fialův kritik Václav Klaus mladší, usiloval o pozici prvního místopředsedy. Klaus po sněmovních volbách kritizoval taktiku, kterou zvolil Fiala pro kampaň, měla podle něj být výraznější. Podle Fialy ODS různé názory respektuje. "Jsme silní v tom, že umíme spojovat lidi s různými důrazy a názory v rámci pravicového náhledu na svět. Umíme se respektovat a poté jsme silní v tom, že pokud již padne rozhodnutí, společně táhneme za jeden provaz," konstatoval na dotaz ohledně jednoty strany.

Na výsledek kongresu čeká podle svých slov premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s jednáními o případné podpoře svého kabinetu. ODS zatím podporu odmítla, tvrdí, že se Babiš ani nepokusil o jednání a hned s pomocíprezidenta Miloše Zemana složil menšinovou vládu, nesouhlasí ani s programovým prohlášením kabinetu.

Tabulka nominací krajů:

Regionální sdružení Předseda První místopředseda Místopředsedové
Jihočeský kraj Petr Fiala  

Martin Kuba
Martin Kupka
Miloš Vystrčil

Karlovarský kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kuba
Martin Kupka
Miloš Vystrčil
Královéhradecký kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kupka
Liberecký kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kupka
Moravskoslezský kraj Petr Fiala   Evžen Tošenovský
Olomoucký kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kupka
Miloš Vystrčil
Pardubický kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kupka
Miloš Vystrčil
Plzeňský kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Baxa
Martin Kupka
Miloš Vystrčil
Praha Petr Fiala Alexandra Udženija  
Středočeský kraj Petr Fiala   Martin Kupka
Ústecký kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Karel Krejza
Martin Kupka
Miloš Vystrčil
Vysočina Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Baxa
Martin Kupka
Evžen Tošenovský
Miloš Vystrčil
Zlínský kraj Petr Fiala Alexandra Udženija Martin Kupka
Evžen Tošenovský
Miloš Vystrčil

















Zdroj:www.ods.cz

Přílohy