Fiala sklízí chválu za kyjevskou misi: „Odvaha opravdových přátel“ a konec zbabělosti

16.03.2022

blesk.cz | 09:15 | Rubrika: Válka na Ukrajině | Autor: simao


Petr Fiala (ODS) společně s premiéry Polska a Slovinska absolvoval náročnou cestu do Kyjeva, kde se setkal s prezidentem Ukrajiny Zelenským. Za tuto cestu si český předseda vlády vysloužil nejednu pochvalu, poděkování či narážku na to, že „pan profesor klame tělem“ a je opravdový „frajer“ či „sekáč“. Jeho ukrajinský protějšek Denys Šmyhal pak zmínil „odvahu opravdových přátel“. A není sám, kdo zmiňuje právě odvahu, kterou cesta do válkou sužované země a Rusy ostřelovaného města vyžadovala nemalou.

„Je mi ctí zastupovat Ukrajinu v zemi, v níž premiérem je Petr Fiala. Děkuji za Vaši podporu a statečnost, pane předsedo,“ uvedl v reakci na jednání českého premiéra v Kyjevě ukrajinský velvyslanec v ČR Yevhen Perebyinis.

Sám Fiala po jednání s ukrajinským prezidentem Zelenským uvedl: „Jsem skutečně potěšen, že můžu být v Kyjevě společně s ostatními lídry, abychom vyjádřili podporu Ukrajině a jejímu lidu. Obdivujeme Váš odvážný boj. Bojujete za svoje životy, zemi a svobodu. My víme, že bojujete i za naše životy. Nejste sami, naše země stojí po Vašem boku.“

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal na twitteru napsal, že politici hovořili o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí kvůli ruské agresi. „Odvaha opravdových přátel,“ ocenil výpravu trojice ministerských předsedů do ostřelovaného Kyjeva šéf ukrajinské vlády.

„Před 83 roky 15. března obsadili Hitlerovi vojáci naši zemi. Nikdo nám nepomohl a my se nebránili. Ještě v témže roce začala 2. světová válka. Nemůže být jasnější zprávy, že nesmíme nechat Ukrajinu a prezidenta Zelenského padnout. Česko a jeho premiér Petr Fiala to ví a je slyšet. Díky,“ napsal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Fialova statečného ukrajinského počínání a návštěvy Kyjeva v době, kdy pokračuje ostřelování ruskou armádou, sirény se ukrajinskou metropolí rozezněly několikrát i v noci z úterý na středu a starosta Vitalij Kličko vyhlásil zákaz vycházení, si všímali i na zahraničních zpravodajských webech včetně CNN či BBC. 

A své díky směrem k premiérovi nasměrovali i jeho vládní a koaliční kolegové. „Naše země i vláda stojí po boku Ukrajiny. Premiér Fiala o tom dnes osobně ujistil v Kyjevě ukrajinského prezidenta. Petře, děkuji!“ pochválil Fialu místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Těžký čas pro Ukrajinu, budou to těžké dny a týdny, ale věřím v dobrý výsledek. Děkuji Petrovi Fialovi za nejlepší dárek, co jsem dnes dostal, být hrdý na svoji zemi, díky,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v úterý oslavil 41. narozeniny.

„Jasná podpora, žádná gesta, žádné prázdné fráze. Ukrajina chtěla být a je svobodnou zemí. Agrese ze strany Putina je neomluvitelná a my si pamatujeme, když se jednalo o nás bez nás. Toto náš premiér nedopustil a já ti, Petře Fialo, za tvůj jasně vyjádřený postoj děkuji,“ uvedla někdejší první dáma ODS Alexandra Udženija, dnes starostka Prahy 2.

Podle poslance TOP 09 a starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře díky Fialovi „zmizela zbabělost“. „Petr Fiala společně s premiéry Polska a Slovinska vyrazili do Kyjeva. A nebylo to jenom gesto. Jasně dali najevo, že stojí za Ukrajinou a za jejím právem na svobodu,“ podotkl na facebooku.

„Pan premiér osobně v Kyjevě řekl prezidentu Zelenskému: Vy bojujete za naše životy. Petr Fiala je prostě sekáč,“ poznamenal ministr kultury Martin Baxa (ODS) na twitteru.

„Premiéři tří středoevropských zemí včetně Petra Fialy svou cestou do Kyjeva zvedli vysoko vlajku evropských hodnot. Zasloužili by si hlasitější podporu a ocenění Evropské komise a Evropské rady,“ podotkl diplomat Michael Žantovský rovněž na twitteru.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že Fialova vláda si počíná skvěle. „Na podzim před volbami však už bude hlavním tématem zhoršená životní úroveň, ideální to prostředí pro populisty. Bude to těžké, ale zkusme jim nedat šanci,“ napsal v reakci na premiérovu výpravu na Ukrajinu.

 

Odkaz na článek.

 

Přílohy