Filip, student z Jihlavy s autismem, vystavuje v Senátu své nezvykle vesele laděné obrázky

24.03.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (řra)


Jihlava, Praha – Chodbu místopředsedů ve Valdštejnském paláci, kde sídlí Senát Parlamentu České republiky, vyzdobí ode dneška tři desítky jedinečných kreseb dvaadvacetiletého Filipa Zápotočného z Jihlavy. Vernisáž výstavy nazvané Můj svět se uskuteční dnes v 17 hodin, výstava zde zůstane instalována do 7. dubna.

Společně s občanským sdružením pomáhajícím lidem s autismem APLA Vysočina výstavu uspořádal vysočinský senátor Miloš Vystrčil, pro něhož jméno Filip Zápotočný není neznámé. „S Filipem Zápotočným spolupracuji již několik let. Je například pravidelným tvůrcem grafické podoby mých novoročních přání. Filip, který má Aspergerův syndrom, si výstavu v Senátu určitě zaslouží,“ uvedl k připravené výstavě Vystrčil.
„Přiznávám také, že zároveň, díky časování celé výstavy, vnímám její realizaci i jako aktivitu pořádanou k připomenutí Mezinárodního dne autismu, který připadá na druhého dubna,“ doplnil Vystrčil. Filip Zápotočný se narodil s autismem, pesimistické prognózy ho označovaly za nevzdělavatelného. On ale absolvoval základní školu a na střední škole nejprve získal kvalifikaci jako fotograf a nyní dokončuje ještě obor kuchař­číšník.
Kreslení se věnuje odmala, obrazy pro výstavu v Senátu, které jsou atypicky nezvykle vesele laděné, vznikaly přibližně deset let.
Výstava Můj svět je první samostatnou akcí Filipa Zápotočného. Už dříve ale přispěl na výstavu v prostorách jihlavského krajského úřadu a pro rok 2011 ilustroval kalendář, který byl zaměřen rovněž na lidi s autismem.
Dnešní vernisáže výstavy jihlavského studenta Filipa Zápotočného ve Valdštejnském paláci se zúčastní i jeho spolužáci a kantoři z OZS Karolíny Světlé Jihlava.

Přílohy