Finanční úřady se rušit nebudou. Bouřily se proti tomu obce

03.09.2015

E15 | Rubrika: Události | Strana: 2


Praha  Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí, že se od příštího roku nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů. Zároveň se do konce září má dohodnout Finanční správa s dotčenými obcemi na využití prostor a podrobnostech provozu.

Občané by si na územních pracovištích finančních úřadů měli podle starostů a senátorů, kteří se jednání zúčastnili, vyřídit tytéž záležitosti jako dosud. Babiš a šéf finančních úřadů Martin Janeček to prý garantovali. „Nedojde dlouhodobě ke snižování kvality výkonu veřejné správy ze strany finančních úřadů,“ zdůraznil předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS).
V místech, kde se nyní postupně ruší pokladny finančních úřadů, ministerstvo podle senátora slíbilo zajistit jiné způsoby plateb, které by byly pro občany dostupné a pro finanční úřady efektivní.

***

Otevřeno jen v pondělí a ve středu Finanční správa původně chtěla zrušit dvě desítky úřadů, a tak ušetřit sto milionů korun. Byly to malé pobočky, kde pracuje většinou méně než jedenáct lidí. Obcím se rozhodnutí nelíbilo. Šéfové stran vládní koalice se minulý týden dohodli, že se úřady zavírat nebudou. Proti jejich uzavření se postavil rovněž Vystrčilův výbor. Provoz úřadů by měl být pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu.

Přílohy