Finanční úřady se rušit nebudou

03.09.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (čtk)


Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se včera dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí, že se od příštího roku nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů (FÚ). Zároveň by se do konce září měla dohodnout Finanční správa s dotčenými obcemi na využití prostor a podrobnostech provozu.

Lidé by si na územních pracovištích finančních úřadů měli podle starostů a senátorů, kteří se jednání zúčastnili, vyřídit to, co dosud. Babiš a šéfFÚ Martin Janeček to prý garantovali. „Nedojde dlouhodobě ke snižování kvality výkonu veřejné správy ze strany finančních úřadů,“ uvedl předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS).
V místech, kde se nyní postupně ruší pokladny finančních úřadů, ministerstvo podle senátora slíbilo zajistit jiné způsoby plateb, které by byly pro občany dostupné a pro finanční úřady efektivní.
Dvě desítky úřadu chtěla Finanční správa původně zrušit a ušetřit tak 100 milionů korun. Šlo o malé pobočky, kde pracuje méně než 11 lidí.

Přílohy