Fórum čtenářů

12.08.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Názory | Strana: 11



výběr z dopisů, redakčně kráceno


Stát nefunguje zadarmo

Ad: Jednotné přijímačky zbaví ředitele odpovědnosti a povedou k alibismu Ministr školství Marcel Chládek si myslí, že jednou centrální, pro všechny stejnou zkouškou lze patnáctileté studenty vytřídit na schopné či neschopné maturity, a to navíc bez ohledu na obor a typ školy. To mě opravdu vyděsilo. A příprava celostátních jednotných přijímacích zkoušek prý nebude na rozdíl od současných různých drahých privátních testů nic stát. Nevím, co si myslí pan ministr, ale předpokládám, že naprostá většina z nás ví, že stát v žádném případě nefunguje zadarmo. A pokud stát, v tomto případě Ministerstvo školství, plánuje, že školám dodá zadání přijímacích zkoušek zdarma a následně zřejmě zaplatí i vyhodnocení, tak to neznamená, že to bude pro školy zadarmo. Všechny s tím spojené práce přece bude muset někdo zaplatit. A ten „někdo“ bude Ministerstvo školství, potažmo daňoví poplatníci. Miloš Vystrčil, senátor

Kdo nepatří na střední školy

Tomáš Feřtek uvádí ve svém článku několik nepravd či polopravd. Není pravdou, že jednotné přijímací zkoušky zbaví ředitele škol odpovědnosti a stanou se z nich jen „vykonavatelé státní vůle“. Představa Ministerstva školství je taková, že bude stanovena určitá minimální bodová hranice, kterou bude muset překročit každý uchazeč, který se bude hlásit na maturitní studium. Cílem tohoto opatření je, aby nebyli ke studiu přijímáni žáci, kteří k jeho zvládnutí nemají reálné předpoklady. Což se v současnosti ve velké míře děje – mnohé školy, aby naplnily svou kapacitu a dostaly co největší dotace od státu, přijímají k maturitnímu studiu i žáky s řadou čtyřek. Platí to dokonce i o některých gymnáziích. Renomovaní odborníci se pak diví, že 20 procent studentů propadne u státní maturity.
Ředitelé škol tedy budou mít od státu předepsanou jen zmiňovanou minimální hranici pro přijetí. Jinak bude i nadále čistě na nich, jak velkou váhu budou při přijímacím řízení dávat prospěchu žáka ze základní školy, jeho výsledkům v olympiádách a jiných soutěžích či zájmu žáka o obor, na který se hlásí.
Josef Nožička, středoškolský učitel

A jinde jednotné zkoušky nevadí?

Autorovi článku vadí jednotnost. Mně osobně naopak vadí dosavadní nejednotnost. A to na všech stupních studia. Jen pro porovnání: pochybuje snad někdo o tom, že zkoušky, které umožňují vstup mezi letce, řidiče či myslivce, jsou škodlivé? Pravda, někoho vyřadí, ale to je jejich smyslem. Anebo jednotné přijímačky vadí jen proto, že v Česku je tolik odborníků na všechno?
Jednotné zkoušky prý připravují ředitele o další kousek možnosti rozhodovat o své škole. Omyl, to mu nikdo nemíní odebrat, naopak mu to uvolňuje prostor pro ostatní práci. Ředitel školy nemá přece právo rozhodovat o přijetí žáků. Takové rozhodnutí by bylo v rozporu se zákonem. Ředitel školy má velké množství jiných, velmi náročných povinností, které mu z jeho beder nikdo nevezme. Proto považuji fakt, že ředitel je pouhým vykonavatelem státní vůle, za naprosto přirozený.
Bedřich Ludvík, Praha 8 – Kobylisy

Přílohy