Galavečer byl i k poctě třešťské Charleyovy tety

28.03.2011

Jihlavské listy, strana 10, Kultura (Jiří Varhaník)


Jarní festival oslavil padesátku i velikým dortem

Ve velkém stylu oslavil v sobotu ochotnický festival Třešťské divadelní jaro galavečerem s vyhlašováním cen svoji padesátku.

Jen o rok starší je třešťský kulturní dům.

Třešť Tylovou Fidlovačkou se v roce 1961 otevíral Kulturní dům v Třešti. Sobotní galavečer k jubileu zdejšího festivalu Třešťské divadelní jaro tu začal po padesáti letech symbolickým hledáním ztraceného tónu. Pod stoly na sále jej hledali muzikanti ze Zatrestbandu, aby se vzápětí vše začalo sborovým zpěvem hymny „Buď pozdraveno divadlo!“

Režii večera měl promotér a hudebník Petr Píša za účasti a spolupráce snad všech třešťských spolků. Program moderoval Tomáš Niederhafner. Ceny mj. předávali např. senátor Miloš Vystrčil, krajská radní Marie Kružíková nebo starosta Třeště Vladislav Hynk.

Předávajícím byl i hlavní mecenáš akce, podnikatel Josef Podzimek. „Nikdy jsem divadlo nehrál, ale podnikání je taky trochu z tohoto oboru,“ zauvažoval a popřál pořadatelům festivalu k výročí: „Ale dám vám jednu dobrou radu. Hlídejte si nejbližších pět let,“ varoval vzápětí s odkazem na minulý režim, “naší firmě už je letos 115, ale když jsme slavili 52. narozeniny, tak jsme pak museli na padesát let odejít…“

Mezi udílením cen hrál v blocích swingový Zatrestband. V duchu celého letošního festivalu procházely i galavečerem děti v rolích jarních zahradníčků a víl se síťkami. Scéně dominovala obří nasvícená sněženka, z níž skřítci podávali obálky s verdikty poroty. Výročí festivalu připomněly hned v úvodu také obrovský dort obklopený zákusky a slavnostní sfoukávání svíček.

Atmosféru večera dotvořily i stínohra a moment předávání hlavních cen a nominací. Verdikty při něm byly zavěšeny v obálkách vysoko pod stropem sálu, a tak pro jednu z nich vystoupal porotce Juráš na skládaných segmentech. Publikum tak vidělo část jeho kejklířského čísla, s nímž mj. nedávno reprezentoval ČR na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji.

Jeden z diváků vyhrál při galavečeru vstupenku na padesát let na všechny akce pořádané městem Třešť. „Výročí místního festivalu brzy připomene i výstava v Schumpeterově domě a almanach, který vzpomene na osobnosti celé této etapy a do kterého zahrneme i oslavy výročí,“ říká Petr Píša.

Už během večera byla jedna z písní Zatrestbandu věnována „Charleyově tetě“. Té pak věnoval kapelník Píša i závěrečný neformální blok oslav a hudby. Právě postavu Charleyovy tety ve stejnojmenné komedii totiž v Třešti na divadle vytvořil zdejší dlouholetý ochotník Bobeš Tesař, který během letošního festivalu podlehl těžké nemoci a v pátek proběhlo poslední rozloučení s ním.

Tesařovi pak jeho kolegové a přátelé věnovali i nedělní představení nové komedie DS Karla Čapka „Šlapky“, jehož zařazení si vyžádal zájem publika. Porotce Radvan Pácl v neděli zamířil ještě na Malou scénu jihlavského Horáckého divadla, kde prezentoval svůj vzpomínkový dokument na scénografa Luboše Hrůzu.

Přílohy