H. Válková zůstává vládní zmocněnkyní

17.01.2020

ČT 24 | 06:00 | Pořad: Zprávy


Jana BÍLEK MAREČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Na jednání rady vlády ji podpořila většina členů. 2 z nich ale následně rezignovali. Válková čelila kritice kvůli informacím, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

redaktor
--------------------
Zmocněnkyně kabinetu i místopředsedkyně vládní rady pro lidská práva,pozice, ve kterých Helena Válková setrvá. Většina členů rady ji na několik hodin dlouhém jednání podpořila, a to i vydaným stanoviskem.

Miroslav DVOŘÁK, místopředseda Rady vlády pro lidská práva
--------------------
Uznáváme přínos současné zmocněnkyně pro lidská práva na prosazování lidskoprávní agendy a zefektivnění činnosti samotné Rady vlády pro lidská práva.

redaktor
--------------------
Podle místopředsedy rady Miroslava Dvořáka pro stanovisko hlasovali všichni přítomní členové občanské části instituce, a to včetně advokáta Tomáše Němečka a Huberta Smekala z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Ti přitom na své posty následně rezignovali.

Tomáš NĚMEČEK, advokát, končící člen Rady vlády pro lidská práva /Události, komentáře, 16. 1. 2020/
--------------------
Řada těch členů rady vlastně říkala, že se cítí na vážkách, že je to pro ně 50 na 50, čili rozhodovalo se vlastně v posledních okamžicích. Nicméně s kolegou Smekalem jsme zbyli 2. Já jsem přiznal, že jsem nepřesvědčil svými argumenty kolegy, protože jsem řekl, že budou odcházet v takovém případě, tak jsem ten den vlastně po skončení jednání předal rezignaci.

redaktor
--------------------
Helena Válková čelila kritice poté, co vyšlo najevo, že za totalitního režimu napsala článek s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Helena VÁLKOVÁ, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, poslankyně /ANO/
--------------------
Jsem ráda, že se mi zřejmě podařilo lépe vysvětlit a konkrétněji všechny okolnosti případu.

redaktor
--------------------
Rozhodnutí rady o setrvání Válkové ve funkcích kritizují zástupci opozice.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Je to pro mě zklamání, byť to pro mě není úplně překvapení. Svědčí to o tom, že pani poslankyně Válková nic nepochopila, to znamená je to něco podobného, jako kdyby někdo chtěl být farářem, a přitom nebyl věřícím.

Marek VÝBORNÝ, předseda strany /KDU-ČSL/
--------------------
Já osobně bych na místě paní zmocněnkyně rezignoval, protože podle mého názoru ta její pozice v tuto chvíli bude poškozovat celou radu pro lidská práva.

redaktor
--------------------
Válková po kauze okolo článku z minulého režimu odmítla kandidaturu na pozici veřejné ochránkyně práv. Sama to ale odůvodnila svým členstvím v KSČ. Současné ombudsmance Anně Šabatové skončí šestileté funkční období v únoru. Na její místo prezident Miloš Zeman oficiálně navrhl Poslanecké sněmovně Stanislava Křečka. Kromě něj kandidují ještě vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva, /nesrozumitelné/ Alexander Schorm a advokát Jan Matys.

Přílohy