Havla pronesli v krosně Prahou, jeho busta dohlédne na Kavárnu Slavia

17.11.2021

iDNES.cz | 17:19 | Rubrika: Domácí | Autor: kfo 


Významné osobnosti české politiky a historie přišly odhalit bustu Václava Havla v pražské Kavárně Slavia. Když na něj vzpomínají v cizině, je důležité, abychom na něj nezapomínali ani my, řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Dřívější první dáma Dagmar Havlová připomněla, že do kavárny bývalý prezident velmi rád chodil. Jeho podporovatelé předtím pronesli bustu centrem Prahy.

„Když Havla oslavují v cizině, je důležité, abychom to dělali i v České republice. Abychom na ty naše velikány byli náležitě pyšní. Protože když na něj budeme zapomínat, tak zapomínáme i sami na sebe, na svobodu, na nezávislost, na spoustu dalších věcí,“ řekl úvodem akce šéf Senátu Vystrčil. 

Doufá, že Havel neskončí jako Čapek. „Všichni okolo Čapka čtou, povídají si o něm, a my ho nečteme,“ postěžoval si. Poděkoval návštěvníkům Kavárny Slavia, že na bývalého prezidenta a na 17. listopad myslí.

Havlová přišla v jeho saku

Prezidentova žena Dagmar Havlová na vzpomínkovou akci přišla v jeho saku. „Vzala jsem si ho pro štěstí,“ uvedla. Za doprovodu klavíru zazpívala Havlovu oblíbenou píseň Když jsem já šel tou Putimskou branou.

Zavzpomínala na doby, kdy se přejmenovávaly ulice a náměstí, a určité sochy a busty se posílaly do lapidária. „Pevně doufám, že tato busta nikdy v lapidáriu neskončí, podobně jako v této zemi nikdy v lapidáriu neskončí svoboda a demokracie,“ poznamenala Havlová.

Odhalení busty v publiku přihlížely také osobnosti české politiky. Mezi nimi byl například bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, místopředseda ODS Alexandr Vondra či předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Organizace Amnesty International chtěla v den 17. listopadu Havla připomenout nejen jako prezidenta a dramatika, ale také jako ochránce lidských práv. Akce na uctění jeho památky začala v jednu hodinu u památníku T.G. Masaryka u Pražského hradu. 

V úvodu setkání promluvila ředitelka české pobočky Amnesty International Linda Sokačová, krátce promluvil také irský lidskoprávní aktivista Bill Shipsey, který zdůraznil, že Havel má v irském parlamentu svou vlastní bustu. 

Účastníci poté přečetli projev, který měl Havel 1. ledna 1990, a poté proslov z téhož roku, který přednesl v americkém kongresu. Busta bývalého prezidenta na ni dohlíží z krosny, ve které ji lidé celým odpoledním průvodem pronáší.

Pochod pokračoval zákoutími Malé Strany k Maltézskému náměstí a Lavičce Václava Havla. Okolo čtvrt na tři měl dorazit k Divadlu Na Zábradlí, kde Václav Havel uváděl své první hry. Zavzpomínali zde na něj také herci a herečky tohoto divadla.

 

Odkaz na článek.

 

 

 

 

 

Přílohy