Hejtmanem je opět Běhounek

15.11.2012

Vysočina - regionální týdeník | 15.11.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jana Kodysová


Vysočina – Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD) se jako prvnímu hejtmanovi Kraje Vysočina podařilo obhájit post. Na svou stranu získal 34 zastupitelů, proti jich bylo jen sedm. Veřejnou podporu mu vyjádřila i opoziční ODS, ruku pro něj nezvedli jen lidovci.
„Jiří Běhounek, byť je nestraníkem, reprezentuje vítěznou stranu, a ta se rozhodla spolupracovat s nedemokratickou stranou. Nemohli jsme pro něj zvednout ruku,“ odůvodnil postoj KDU­ČSL zastupitel Václav Kodet.
Zatímco do volby hejtmana se plný balkon lidí v jednacím sále spíše nudil, diskuse kolem radních byla o poznání živější. ČSSD navrhla všech devět radních ze své strany. Opozice tvrdě kritizovala rozhodnutí ČSSD vládnout s podporou komunistů. Nejhlasitěji byl slyšet exhejtman Miloš Vystrčil. „ČSSD se rozhodla, byť měla možnost sestavit koalici se zástupci demokratických stran, vládnout menšinově, to znamená neprůhledně,“ kritizoval nastolené spojenectví ČSSD s KSČM senátor a krajský zastupitel za ODS.

Při volbě radních se zvyšoval hlas

V podobném duchu vystoupil v bezmála hodinové diskusi o složení krajské rady také politický matador KDU­ČSL Jan Kasal. „Jsem z toho zmatený. Na jedné straně jste se dohodli s komunistickou stranou na společném vládnutí, a na druhé straně jí přenecháváte kontrolní pravomoci. Tak jak to tedy je?“ ptal se Kasal.
Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) na to reagoval slovy, že zatím nikdo o obsazení funkcí v kontrolním a finančním výboru nerozhodoval. Ani kritiku od bývalého hejtmana nenechal bez povšimnutí. „Menšinová vláda byla v uplynulém období dostatečně průhledná. Práce této vlády byla ostatně oceněná i voliči v uplynulých volbách,“ uvedl Novotný.
Komunisté se ústy Jana Slámečky bránili vyjádřením, že nejde o tiché spoluvládnutí, protože už před čtyřmi lety za účasti kamer novinářů podepsali veřejný dokument. Navíc si jsou prý se sociálními demokraty nejblíže programovými prioritami.
Nové složení krajské rady nakonec prošlo 26 hlasy, proti byli opět lidovci, ke kterým se přidala ODS a Ladislav Jirků z TOP09.
Nově zvolený hejtman k uplynulé čtyřleté práci podotkl, že je vidět, že voliči práci kraje ocenili. „Veřejnost dala jasně najevo, že chce vidět prvně práci a potom teprve politikaření. Jedině tak se nám společná práce bude dařit,“ májasno Jiří Běhounek.
Obhájení postu bere jako vyznamenání za činnost v těžkých ekonomických podmínkách. K diskusi o radních pronesl: „Před čtyřmi lety byla situace mnohem dramatičtější. Veřejnost měla transparenty a zvonila klíči. Průběh letošní volby považuji za mnohem klidnější,“ řekl Běhounek.
Ten byl stejně jako po krajských volbách, tak i při svém znovuzvolení myšlenkami v nemocnici. „Ještě ráno jsem byl v ambulanci, takže jsem přišel na zastupitelstvo plný sil a v jiných myšlenkových sférách,“ dodal s úsměvem lékař ortopedie pelhřimovské nemocnice.

Přílohy