Hejtmanem Vysočiny je opět Jiří Běhounek (za ČSSD)

09.11.2012

Zpravodajství ČTK | 16:37 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 9. listopadu (ČTK) - Hejtmanem Vysočiny dnes krajští zastupitelé zvolili opět Jiřího Běhounka (za ČSSD). Při hlasování nového pětačtyřicetičlenného zastupitelstva získal 34 hlasů. Sedm zastupitelů bylo proti. Na Vysočině vznikla stejně jako v uplynulých čtyřech letech menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Dohromady budou mít 28 mandátů. Běhounek se stal prvním hejtmanem Vysočiny, který svou funkci obhájil.

V krajských volbách na Vysočině letos zvítězila ČSSD se 17 mandáty před KSČM s 11 a KDU-ČSL se sedmi zastupiteli. V zastupitelstvu je také pět členů ODS, tři zástupci koalice Pro Vysočinu a dva členové TOP 09.

Zastupitelé pak po delší debatě zvolili devítičlennou krajskou radu. Šedesátiletý ortoped Běhounek bude v kraji stejně jako v minulých čtyřech letech dohlížet na zdravotnictví. Nemění se ani obsazení pozic náměstků hejtmana. Prvním náměstkem se stal šestačtyřicetiletý Vladimír Novotný, který bude řídit finance a grantovou politiku. Nad dopravou a majetkem bude mít dozor druhý náměstek, šestačtyřicetiletý Libor Joukl.

Nováčkem v radě kraje bude krajský šéf ČSSD na Vysočině, čtyřicetiletý Zdeněk Chlád, jehož resortem bude zemědělství, lesní a vodní hospodářství a zároveň životní prostředí. Novou radní je také dosavadní starostka obce Brancouze, devětatřicetiletá Jana Fialová, která bude garantem školství.

Na územní plánování bude dohlížet třiačtyřicetiletý Petr Piňos, starosta Budišova, který bude jako jediný neuvolněným radním. Radním pro regionální rozvoj bude opět osmatřicetiletý Martin Hyský, osmačtyřicetiletý Petr Krčál bude mít znovu na starosti sociální oblast. Osmapadesátiletá Marie Kružíková bude na krajské úrovni dohlížet na kulturu a cestovní ruch.

Pro volbu radních hlasovalo jen 26 členů zastupitelstva, opozice byla proti nebo se zdržela hlasování. Podle opozičních zastupitelů by bylo průhlednější, kdyby komunisté namísto ohlášené podpory menšinové vlády ČSSD byli normální součástí koalice. "ČSSD se chová jako chytrá horákyně, není ani oblečená, ani nahá, zřejmě jí to takto vyhovuje," prohlásil šéf zastupitelů ODS a bývalý hejtman Miloš Vystrčil.

V minulém volebním období získali komunističtí zastupitelé za podporu menšinové vlády ČSSD placené pozice předsedů kontrolního a finančního výboru a předsedy bezpečnostní komise Kraje Vysočina. To podle Běhounka zřejmě přetrvá i v následujících čtyřech letech. Taková praxe je podle Vystrčila neprůhledná a nepřijatelná. O obsazení výborů a komisí budou zastupitelé jednat na příštím zasedání 27. listopadu.

Programovou prioritou krajské rady je podle Běhounka zavedení integrovaného dopravního systému. Kraj chce pokračovat v rekonstrukcích silnic a podpoře zemědělců, měl by také dořešit krajské školství. Programové prohlášení chce rada kraje zveřejnit nejpozději do konce roku.

Přílohy