Hladinu Štěpnického rybníka čeřili draci

01.08.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Publicistika | Strana: 16 | autor: Jiří Varhaník


Doslova o setiny se bojovalo minulou sobotu v Telči při prvním ročníku Závodu dračích lodí. Souboje dvanácti posádek sledovaly po celých pět hodin stovky diváků.


Na úvod dvaatřicátého žánrového festivalu Prázdniny v Telči naplánovali pořadatelé z Místních akčních skupin Telčsko, Třešťsko a Jemnicko atraktivní doprovodný program. V sobotu se konal premiérový Závod dračích lodí na Štěpnickém rybníku.
Dvě lodě vyzdobené dračími hlavami přivezl provozovatel tohoto sportu, klub Dragon Board z Velkého Dářka. V okolí Telče, ale i v Jižních Čechách nebo u rakouských hranic, se začal už dlouho předem skládat tucet osmnáctičlenných posádek. Jejich příprava byla ovšem různá. Dobrovolní hasiči z Menhartic na Moravskobudějovicku jsou například trénovaní borci. „K vodě máme samozřejmě jako hasiči vztah, navíc brácha je instalatér,“ smáli se před nástupem do lodě. Jiné posádky se daly do kupy až na poslední chvíli, třeba v restauracích, jak prozrazovaly i jejich názvy.
Hned první rozjížďka ostatně svedla proti sobě posádku Rumová smršť proti borcům týmu Filmová kavárna, vyzdobeným blyštivými estrádními parukami. Tým z Žatce zase nesl všeříkající titul Pobřeží lihoviny a záda jeho triček zdobil zelený motiv konopí. Úspěch sklidily i retro kostýmky a klobouky borců a dam z Nové Říše.
„Příprava na závod proběhla tak, že jsme se dívali na netu na havárie dračích lodí. Je toho tam spousta,“ smál se např. závodník Pepa Klokan Panuška z týmu Prázdnin v Telči. Na závod si odskočil z Britských ostrovů, a příště prý chce určitě přijet zase.
Veškerá nadsázka ale padla v okamžiku startu rozjížděk. Na vodě se jelo za emotivního bubnování o prestiž a naplno. Bojovalo se na dvousetmetrové trati vytýčené uprostřed rybníka. V prvním kole měly posádky se zkušenými bubeníky a kormidelníky z Dragon Boardu šanci si nejdřív vše vyzkoušet. Ve druhém už se jelo rovnou, a také se zlepšovaly časy. Jen jediná posádka, Rumová smršť, si přivezla vlastní bubenici.

Eskymák jen do půlky

Nejdřív ze všeho si ale posádky vyslechly školení a teorii pádlování. Oděn v typické černé suknici jim mistr dračích lodí Honza vysvětlil, jak držet pádlo a jak se poskládat v lodi: „Vnitřní noha natažená pod lavičku před vámi, vnější nohu složenou pod sebe - všichni buďte v klidu a potichu. A když uslyšíte „kontra!“, v jakékoli situaci okamžitě pádla do vody a zastavte loď. Jinak pořád pádlovat, hlavně nevyrovnávat, jinak se otočíte a jdete do vody!“
Jak totiž zaznělo z úst zkušených, lze i na dračí lodi snadno otočit typického „eskymáka“. Ovšem jenom do půlky. Na další poznatky už si závodníci museli přijít sami. Třeba na ten, že v zadních řadách už pokyny a rytmus bubeníka nejsou moc slyšet, a je tedy třeba se řídit podle ostatních.
Specifikem závodu se stal boj o druhé místo. „Tady nikdo nechce vyhrát. Možná poprvé v historii dračích lodí uvidíme, jak posádky začnou couvat…,“ smál se výřečný moderátor Roman Dopita. Důvod byl zřejmý: zatímco první místo obnášelo cenu v podobě osmnácti vstupenek na koncert Prázdnin v Telči, druhou cenou byl sud plzeňského piva. A na ten si mnozí brousili své dračí zuby. Třetí cenou byl slaný dort, připravený tak trochu v podobě dračí hlavy.
Na hladině šla ovšem veškerá cenová taktika stranou a bojovalo se férově, o tisícinky. Nejlepší časy z prvního kola nakonec týmům NOKUS a Menharťáci nestačily, když je ve druhém pobili Jihočeši, parta kamarádů z Dešné.
V posádkách se objevily i známé osobnosti regionu. V námořnicky pruhované posádce Telčští draci se sešla hned trojice starostů - za pádla vzali telčský Roman Fabeš, Miroslav Požár z Mrákotína i starosta Urbanova.
Své akvizice měly v posádkách i další obce a města, třeba Vyskytná nebo Třešť. V posádce Sdílení usedl za stejnojmennou obecně prospěšnou společnost i senátor, někdejší starosta Telče a hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.
Současný telčský starosta stihl během závodu dokonce oddat svatbu. Právě jeho posádka Telčští draci se postarala ve finále prvního kola o „bratrovražedné derby“, když změřila síly s Prázdninami v Telči.
Obě posádky ovšem klání uvedly objetím a společným skákáním v kole. Loď Prázdnin v Telči pak časem 1.04.23 o hlavu draka na přídi a sedmnáct setinek Telčské draky porazila.
„Těžkej boj, ale letěli jsme nad vodou, takováhle mezírka…!“ ukazoval mezi prsty ještě v euforii starosta Fabeš, jakmile vystoupil z lodě. Nakonec se ale vše otočilo a Prázdniny v Telči se umístily čestně v závěru výsledkové listiny.
„Ale to prostředí je nádherné, když na Telč koukáš z druhé strany z lodě…,“ nenechal se rozhodit pořadatel festivalu Prázdniny v Telči Milan Kolář.
Zatímco na račickém kanálu o minulém víkendu vrcholil skutečný Evropský šampionát dračích lodí, v Telči v sobotu vyhráli bez nadsázky
všichni. Časy byly sice rovněž změřeny, ceny rozdány a oslavy veliké, ale zvítězila především akce samotná.
„Musím prásknout, že původně měli trochu strach, když se tu byli podívat. Že se to tady nedá dobře zorganizovat, že je malý rybník, málo místa kolem…,“ prozradil na profíky z Dářka starosta Fabeš, „ale myslím, že jsme je přesvědčili, že v Telči se dá udělat skoro všechno. Těšíme se na druhý ročník!“
Výsledek navíc překvapil i zkušené borce z Dragonu. „Skvělá organizace a navíc i velmi dobré party v lodích. I špičkové posádky totiž na 200 metrů dosahují časy kolem 50 sekund,“ chválil moderátor Dopita.
Úspěch závodu byl podle něho podmínkou pro vznik nové tradice: „Měl by být uspořádán celý seriál celoročních závodů Vysočiny. Mělo by se závodit právě v Telči, na Velkém Dářku nebo na rybníku Řeka.“
Na Závod dračích lodí ale v Telči naváže už tuto neděli další akce, kterou avizovala účast posádky Sdílení, o. p. s. „Bude to nultý ročník charitativního Běhu za kaší Telčí naší, akce se sbírkou pro seniory a zdravotně postižené, kteří už do lodě usednout nemohou,“ pozval všechny na 3. srpen do Telče Vystrčil.
Také samotný Štěpnický rybník bude dějištěm dalších akcí. Už v neděli večer se tu sejdou účastníci hudebního festivalu k tradičnímu nočnímu pouštění svíček a na 30. srpen se tu chystají rybářské závody.

Výsledky závodu ?? 1. Dešanské perly Dešná (JČ kraj), čas 1.01.26 ?? 2. NOKUS (Novoříšský kulturní spolek), čas 1.01.65 ?? 3. Menharťáci (SDH Menhartice), čas 1.01.87 ?? Další pořadí posádek: Pobřeží lihoviny Žatec, Telčští draci, Filmová kavárna, Rumová smršť, Tygři, Rychlé šípy, Dračičáci, Prázdniny v Telči, Sdílení.

Přílohy