Honorární konzul? Možná na Vysočině

16.12.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (mm)


JIHLAVA - Už za několik měsíců by mohl v krajském městě začít fungovat honorární konzulát Ukrajiny na Vysočině. Funkce honorárního konzula by se mohl ujmout starosta Markvartic Josef Nedvěd. „Zatím jsem do této funkce pouze navržen,“ uvedl Nedvěd. S činností Nedvěda jako honorárního konzula musí ještě vyslovit souhlas ministerstvo zahraničních věcí.

„V tuto chvíli nemůžeme tento proces blíže komentovat“, sdělila Petra Lagronová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí. Záměr otevření honorárního konzulátu Ukrajiny v Jihlavě potvrdilo i vedení kraje. „Kraj Vysočina je vzhledem ke své dlouhodobé a aktivní spolupráci se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny o záměru zřízení honorárního konzulátu rámcově informován, honorární konzul dosud nebyl jmenován,“ uvedl Radim Hošek ze sekretariátu hejtmana Kraje Vysočina.
Pro činnost honorárního konzulátu Ukrajiny na Vysočině nabídlo Město Jihlava prostory v Komenského ulici. „Předběžně jsem o nich s panem Nedvědem jednal,“ uvedl náměstek jihlavského primátora pro majetek Jaromír Kalina. Za kancelář by honorární konzul Nedvěd platil městu symbolický nájem ve výši tisíc korun ročně.
Fungování honorárního konzulátu Ukrajiny by mohlo být prospěšné i pro jihlavskou radnici. „Radnice vítá vznik sídel nebo poboček významných institucí a firem v Jihlavě, posiluje to význam města jako centra kraje,“ uvedl mluvčí Magistrátu Radek Tulis. Otevření honorárního konzulátu dlouhodobě podporuje i senátor Miloš Vystrčil.
„Osobně si myslím, že k otevření konzulátu právě v Jihlavě přispěla i velmi dobrá spolupráce Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny,“ prohlásil senátor Vystrčil.
Otevření konzulátu považuje vysočinský senátor zároveň i za drobný ale důležitý příspěvek České republiky k demokratizaci a podpoře nezávislosti Ukrajiny.
Činnost honorárního konzula bude podle Radima Hoška z odboru sekretariátu hejtmana Kraje Vysočina zaměřena nadregionálně a budou jej moci jeho služeb využívat také občané Ukrajiny.
Tajným snem je zahájení činnosti jihlavského honorárního konzulátu na konci ledna. Vzpomínkové akce na oběti koncentračního tábora Osvětim by se měl účastnit i vrcholný představitel Ukrajiny. Prezident Petro Porošenko nebo ministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin. Slavnostního otevření konzulátu by tak bylo možné i za případné účasti nejvyššího představitele Ukrajiny.

***

Reakce mluvčího prezidenta ?? „Záměr otevřít honorární konzulát Ukrajiny v Jihlavě je třeba vysoce ocenit. Tento krok může přispět ke zintenzivnění ekonomické spolupráce ve prospěch Kraje Vysočina.“ Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky

Přílohy