Hraba: Volební zákon má k dokonalosti daleko, ale je kompromisem odstraňujícím velké nerovnosti

14.04.2021

senat.cz | 13:55 | Autor: Sue Nguyen


Ve středu 14. dubna 2021 se novelou volebního zákona zabývala Stálá komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury. Konstatovala, že návrh předložený Poslaneckou sněmovnou zvyšuje proporcionalitu volebního systému a zachováním 14 volebních krajů nezasahuje do zákonných parametrů probíhající volební kampaně. Je tak možným řešením problému, který vyvstal v důsledku lednového nálezu Ústavního soudu. O novele jako celku budou senátoři a senátorky rozhodovat na schůzi začínající 28. dubna.

„Nová volební úprava není dokonalá, ale pořád je lepší než to, co jsme tu měli donedávna a  bylo označeno Ústavním soudem za protiústavní,“ říká předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba. „Novela zmírňuje obrovské nerovnosti mezi stranami s vyšším a nižším ziskem hlasů voličů, byť ne úplně stoprocentně. Vnímám to jako kompromis vyjednaný napříč politickým spektrem,“ doplňuje.

„To, v jaké podobě dorazil do Senátu návrh novely volebního zákona, považuji svým způsobem za úspěch a doklad toho, že předcházející společná jednání Senátu a Poslanecké sněmovny byla produktivní a korektní a že obě komory českého parlamentu drží domluvené slovo,“ shrnuje předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Značnou roli při projednávání nových volebních pravidel hrála i rychlost. Ústavní soud totiž zrušil část volebního zákona pouhých osm měsíců před volbami. „Po rozhodnutí Ústavního soudu někteří tvrdili, že se nová pravidla schválit nestihnou. Poslanci však novelu schválili 63 dní po rozhodnutí soudu a v Senátu také průtahy neočekávám,“ konstatuje senátor Hraba.

 

Odkaz na článek.

Přílohy