Hysterie kolem ÚSTR

12.04.2013

Haló noviny | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: (ste)


Pravice stupňuje své hysterické reakce na dění kolem prapodivného Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). ODS varuje, že ústav ovládá levice. Ve skutečnosti se mezi sebou rvou dvě pravicové partičky o kontrolu nad pseudovědeckou institucí.

ODS prý zvažuje, že se pokusí kvůli výměně ředitele ÚSTR Daniela Hermana vyvolat v Senátu jednání či veřejné slyšení. Uvedl to včera místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) označil odvolání Hermana za snahu politizovat nezávislou instituci«, což je obzvláště veselé, neboť ÚSTR sloužil od svého založení jako think tank pravice, která ho používala jako klacek ve svých politických kampaních. Cílem je prý také předat klíče od archivu bezpečnostních sborů komunistům. Na protest proti odvolání Hermana včera rezignovalo i několik členů vědecké rady ústavu, včetně jejího předsedy Michaela Krause či kardinála Miloslava Vlka.

Obzvláště kuriózní je, že levicové spiknutí v ÚSTR má dle ODS řídit pravicová publicistka Petruška Šustrová, neblaze proslulá svými antikomunistickými výpady, a nově jmenovaná ředitelka Pavla Foglová, která dosud publikovala výhradně v pravicovém tisku – Lidových novinách a MF Dnes…

Iracionalita a hysterie kolem ústavu jen dokazuje, čím od počátku byl: vlivovou agenturou pro šíření pravicových myšlenek do veřejného prostoru z peněz všech daňových poplatníků. Různé pravicové proudy proto svádějí tuhý boj o kontrolu nad touto tak užitečnou a státem placenou propagandistickou institucí.

Stupňující hysterii včera odsoudili i odboráři z ÚSTR. Výbor ZO ÚSTR respektuje výsledky jednání Rady ÚSTR a její rozhodnutí.

Konstatuje, že politizace a hysterie kolem Ústavu pro studium totalitních režimů je přehnaná a odtržená od reálných problémů této instituce,« uvedla v tiskovém prohlášení Stanislava Vodičková, předsedkyně základní organizace Odborového svazu státních orgánů a organizací v ústavu.

Přílohy