Jako byl poražen Hitler, může být i Putin, shodli se politici na Vítkově

08.05.2022

seznamzpravy.cz | 12:24 | Rubrika: Politika, Domácí | Autor: Josef Mačí


Podle premiéra Fialy musíme s vděčností vzpomínat na ty, kteří bojovali za svobodu během druhé světové války. Společně s představiteli Poslanecké sněmovny i Senátu se ale shodl, že stejně tak je nutné nyní bojovat proti Rusku.

Po dvou covidových letech se dnes na Vítkově opět v obvyklé podobě vzpomínalo na konec druhé světové války v Evropě. Letos ale pietní akt probíhá na pozadí jiné brutální války – a to bezdůvodné agrese Ruska na Ukrajině. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je tak nutné si opět s vděčností připomenout všechny, kdo bojovali a padli za naši svobodu před 77 lety, ale nejde to udělat s úlevou, že tyto válečné události jsou za námi.

„Válka na Ukrajině nám připomíná, že svoboda a nezávislost nejsou samozřejmé věci. Jsou křehké a je nutné za ně bojovat. My proto dnes musíme myslet nejen na oběti druhé světové války, ale i na oběti války, která právě probíhá na Ukrajině. Musíme být vděční všem, kteří tam bojují, protože u Kyjeva, Mariupolu a Charkova se bojuje i za naši svobodu,“ uvedl Fiala po pietním aktu na Vítkově.

Vzpomínka na konec druhé světové války je tak aktuálnější než kdy dříve. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila boj za svobodu zůstal, jen se změnila místa bojišť.

„Význam konce druhé světové války se pro nás ještě umocnil. Na co jsme vzpomínali, se dnes na Ukrajině reálně děje. Je nutné Ukrajinu podporovat proti ruskému agresorovi, stejně jako nám naši osvoboditelé pomáhali v době, kdy nás likvidovala německá armáda, nacismus a fašisti,“ je přesvědčený Vystrčil.

 

Německo-česká výměna pro Ukrajinu

Na odkaz konce druhé světové války tak vrhá stín Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině, což nelze opomenout ani při letošních pietních vzpomínkách, shodují se zástupci vlády, Senátu i Poslanecké sněmovny.

„Je důležité si dnes připomenout, že je možné zvítězit nad jakýmkoliv diktátorem, totalitářem, který je všehoschopný, a to je právě odkaz a naděje dnešního dne,“ spojila porážku Adolfa Hitlera s bojem za svobodu Ukrajiny proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Právě Česká republika se významným způsobem podílí nejen na dodávkách humanitárního materiálu Ukrajině, ale i vojenské výzbroje její armády, včetně těžké techniky. O dalších dodávkách jednal při nedávné návštěvě Německa premiér Fiala s kancléřem Olafem Scholzem.

„O podrobnostech nemohu úplně mluvit, v zásadě ale mohu říct, že s pomocí Německa můžeme z České republiky poslat ještě více těžké vojenské techniky na Ukrajinu, a tak pomoci těm, kteří bojují za svoje životy, ale také za nás,“ dodal Fiala.

Německý kancléř Scholz nazval novou spolupráci o dodávkách vojenské techniky na Ukrajinu „řetězovou výměnou“. Česko tak dá Ukrajině k dispozici zbraně, které mají původ v ruské produkci a které může Ukrajina bezprostředně využít. Německo zase pomůže české armádě, aby si udržela potřebnou sílu.

Přílohy