Jako Rath a Nečas? Na Vysočině to řeší jinak

25.06.2014

Mladá fronta DNES |  Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Jaroslav Paclík


Krajští zastupitelé se na včerejší schůzi mimo jiné bavili o obvinění z pletichy v souvislosti s nákupem údajně předražených sypačů. „Obvinění neznamená odsouzení,“ hájí Joukla a Míku hejtman Jiří Běhounek.

JIHLAVA „Padl stín na náš kraj.“ Tak se vyjádřil včera po jednání vysočinského zastupitelstva opoziční zastupitel Radek Černý (ODS).
Reagoval na to, jak se hejtman i rada kraje postavili k obvinění šéfa Krajské správy a údržby silnic Jana Míky a náměstka hejtmana Libora Joukla (oba ČSSD) z pletich při výběrovém řízení na nákup silničářských sypačů. Vozy Iveco měly být údajně předražené.
„Vnímám rozdíl mezi významem slov: podezřelý, obviněný a odsouzený. K tomu, kdo nebyl odsouzen, musí být přistupováno jako k nevinnému. To je základní pravidlo našeho právního řádu a platí pro všechny v běžném životě. Ale u politiků, kteří navíc mohou rozhodovat o našich penězích, by měla platit presumpce viny ve výkonu veřejné funkce. Do té doby, než pravomocně rozhodne řádný soud,“ domnívá se Černý.
„Dojde k nějakým omezením činnosti a rozhodovacích pravomocí obviněných osob?“ ptal se mimo jiné na jednání zastupitel Miloš Vystrčil, bývalý hejtman a současný senátor.
Podle stávajícího hejtmana Jiřího Běhounka policie prověřuje materiály z roku 2009. Šéf krajského úřadu Zdeněk Kadlec doplnil, že šetření ze strany policie bylo na úřadě jedno. „Omezovalo se na kancelář pana náměstka Joukla a na počítačovou síť. Máme informaci, že podobný zásah byl ve stejný den v kanceláři ředitele Krajské správy a údržby silnic, pana Míky,“ uvedl Kadlec.
„Pánové Joukl a Míka byli obviněni,“ ví hejtman Běhounek (nezávislý za ČSSD). „Já jsem ale vyhlásil a trvám na tom, že to pro mě nic neznamená, protože obviněn je i kandidát na primátora hlavního města i současný pražský primátor. Obviněný pro mě není odsouzený a řekl jsem, že v případě, že se vše prokáže, ať je trest, jaký má být každému,“ reagoval Běhounek.
„V jaké fázi je vyšetřování, mi známo není. Nejsem ten, kdo by byl policií informován. Pokud bych nějaké informace dostal, tak vám je milerád předám,“ řekl.
Podle Černého se nejedná o banalitu. Podotkl, že při prokázání viny hrozí pachatelům až osm let ve vězení. „S vedením kraje to ani nehnulo. Jede se dál,“ shrnul.
„David Rath s miliony v krabici byl obviněn, nikoli odsouzen, ale zdravého člověka bez mravní újmy by ani nenapadlo, že by v této chvíli mohl pracovat ve vedení kraje. Petr Nečas byl obviněn, nikoli odsouzen, ale jeho vláda padla, tak jak to žádal předseda ČSSD Sobotka, který svým spolustraníkům kázal: Lidé od nás očekávají, že se k případným skandálům vždy postavíme jasně, bez kličkování a budeme na ně rychle reagovat vyvozením osobní odpovědnosti,“ uvedl Černý.

***

„Obviněn je i kandidát na primátora hlavního města. I současný pražský primátor.“ Jiří Běhounek, vysočinský hejtman

Přílohy