Jako Thatcherová. Zachrání Fiala ODS?

20.01.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 12 | autor: (zpd, čtk)


Kongres občanských demokratů si o víkendu zvolil nové vedení. Není v něm Němcová, Pospíšil ani Kubera

Olomouc – Občanská demokratická strana o víkendu v Olomouci dokázala, že své povolební sliby o obměně myslí vážně. V sobotu si zvolila nové vedení, v němž ovšem není nikdo z toho starého. Šéfem se suverénně stal bývalý ministr školství a profesor politologie Petr Fiala. Že zvítězí, bylo jasné už během jeho projevu, který přerušoval hlasitý potlesk. Jako jediný ze tří kandidátů na post předsedy dokázal předložit vizi do budoucna, jeho projevu ovšem nechyběl ani nadhled a vtip.
„Margaret Thatcherová byla také ministryní školství jako já a po prohraných volbách v roce 1974 jí bylo stejně jako mně, tedy 49 let… Na ustavujícím olomouckém kongresu ODS byl předsedou zvolen Václav Klaus ve věku 49 let a deset měsíců. Jámám nyní 49 let a šest měsíců. Uznejte, že jsem udělal téměř vše, abych naplnil představy o novém předsedovi ODS,“ zavtipkoval Fiala. Zatímco jeho vystoupení odměnili členové ODS aplausem vestoje, během projevů jeho soupeřů Edvarda Kožušníka a Miroslavy Němcové si došli na svačinu. Alexandru Vondrovi se dokonce během řeči Němcové povedlo usnout. Přesto se jí povedlo získat 66 hlasů, zatímco Kožušník jich dostal pouze 32. Fiala tak vyhrál na celé čáře, hlasovalo pro něj 437 delegátů.
Volba místopředsedů už ovšem tak jednoznačná nebyla. Prvním místopředsedou se stal europoslanec Jan Zahradil, který s 294 hlasy o stovku porazil Jiřího Pospíšila.

Mladí jeleni

Na čtyři místopředsednická místa nakonec kandidovalo 11 uchazečů – Jaroslav Kubera a Martin Novotný oznámili, že kandidovat nebudou. V prvním kole se ovšem místopředsedy stali pouze Evžen Tošenovský a Martin Kupka, v druhém pak Miloš Vystrčil. Jít do čtvrtého kola pak odmítl Jiří Pospíšil, do hry se naopak vrátil Martin Novotný. Právě on se také v jedenáct večer stal čtvrtým místopředsedou.
Že jsou členové ODS pevně rozhodnuti pro obměnu, dokazuje i jeden ze zákulisních rozhovorů. „Necháme to na nich. Nebudeme ty mladé jeleny střílet,“ řekl svému kolegovi jeden ze starších delegátů.
Aby změn nebylo málo, schválil si včera kongres ODS zásadní změnu stanov. Ve výkonné radě bude mít nyní každý kraj jen jednoho zástupce, součástí bude i grémium, které tvoří předseda, místopředsedové a šéfové parlamentních klubů. Nově vznikne republikový sněm, ve kterém budou předsedové všech oblastních a regionálních organizací a grémium. Scházet by se měl dvakrát až třikrát do roka. Změnu navrhlo už minulé vedení strany, Petr Fiala ji ale podpořil.
A co by chtěl nový šéf ODS změnit nejdříve? „Doufám, že toto je jedno z posledních setkání s tiskem, kdy se mě novináři ptají jen na vnitřní problémy ODS. Z kongresu vyjdeme oživení a posílení, budeme aktivně nabízet řešení společenských problémů, které trápí naše občany. Lidi na to máme a všichni budou pracovat tak, aby dokázali přesvědčit veřejnost o tom, že jsou ti praví pro řešení jejích problémů,“ řekl pro Deník Fiala.

***

KDO VEDE ODS

Předseda Petr Fiala (49) - poslanec, profesor v oboru politologie; bývalý ministr školství, sedm let působil jako rektor brněnské Masarykovy univerzity, několik let šéfoval České konferenci rektorů. Jako nestraník vedl na podzim kandidátku ODS v Jihomoravském kraji, do ODS vstoupil až po volbách

Místopředsedové Jan Zahradil (50) - od roku 2004 europoslanec, první místopředseda poslanecké frakce Evropských konzervativců a reformistů; po revoluci byl dva roky poslancem Federálního shromáždění, působil také jako poradce Václava Klause pro zahraniční politiku, poté byl šest let poslancem. Již dříve působil jako místopředseda ODS. Martin Kupka (38) - starosta středočeské j obce Líbezníce; bývalý redaktor Českého rozhlasu a exředitel festivalů vážné hudby v Karlových Varech a na Liberecku. Působil jako mluvčí Středočeského kraje, ministerstva dopravy a vlády.

Evžen Tošenovský (57) - europoslanec, místopředseda výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu; bývalý primátor Ostravy a exhejtman Moravskoslezského kraje, sedm let šéfoval Asociaci krajů ČR. Miloš Vystrčil (53) - senátor, zastupitel Kraje Vysočina a města Telč; bývalý hejtman Vysočiny a exstarosta Telče, Martin Novotný (41) -od roku 2006 primátor Olomouce; v období 2000 až 2001 byl poradcem tehdejšího místopředsedy sněmovny Ivana Langera.

Přílohy