Jednání o pomoci pracovníkům na dohodu

10.04.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Ministerstva financí a práce budou příští týden řešit nový program pomoci pro lidi pracující na dohodu. České televizi to potvrdila šéfka resortu financí, na dohody o práci se totiž nevztahuje příspěvek státu pro osoby samostatně výdělečně činné, které můžou už od včerejška žádat o 25 000 Kč. Lidi s dohodou se nejspíš dočkají nižší částky, řádově tisíců. K tomu, aby stát pomohl i jim, včera kabinet vyzval taky Senát.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My jsme splnili svůj slib, zákon jsme schválili a přijali jsme doprovodné usnesení, ve kterém paní ministryni doporučujeme, aby tu změnu zákona, která umožní získat tuto podporu i lidem, kteří jsou navíc k tomu drobně zaměstnaní, ještě zvážila.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Hostem Událostí je ministryně financí Alena Schillerová, dobrý večer, paní ministryně, rovnou se ptám. Už je jisté, že lidi pracující na dohodu kompenzace od státu dostanou? A pokud ano, proč jste to neupravili už ve sněmovně, kde vás k tomu vyzývala opozice.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Tak dobrý večer, já bych chtěla říct, že od včerejška mohou žádat všichni ve velkém rozsahu o pětadvacítku. Co se týče takzvaných dohodářů, já jsem to vysvětlovala jak na plénu sněmovny, tak na plénu Senátu. Není žádná evidence o dohodářích do desetitisíc ani na Ministerstvu financí, na úřadech finančních, ani na úřadech práce. Pokud mají kombinaci s OSVČ, to znamená, jsou to dohodáři do desetitisíc, současně OSVČ, dosáhnou na pětadvacítku, takže tam řešení hledat prostě je velmi těžké a já jsem se rozhodně k němu nezavázala. Pokud se týká dohodářů nad 10 000, kteří platí odvody, protože ti do 10 000 odvody neplatí, tak tam existuje evidence na České správy sociálního zabezpečení a my budeme řešit s Ministerstvem práce a sociálních věci, my jsme se na tom dohodli minulý týden paní ministryní, budeme řešit tuto skupinu a připraví se nějaký konkrétní program. Uvědomme si, že teď jsme řešili majoritní skupiny. Zaměstnance, Antivirus, udržet zaměstnanost, pomoci masivně OSVČ. A teď budeme řešit minoritní skupiny.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
O jaké částce uvažujete v téhle situaci a kdy by si o ni mohli lidi požádat?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Tak vzhledem k tomu, že já nebudu navrhovat zákonnou úpravu. Samozřejmě musíme se o tom ještě bavit s paní ministryní Maláčovou, budu navrhovat nějaký program konkrétní, tak na částce se budeme domlouvat. Tam my samozřejmě v tuto chvíli nemáme ani zmapováno, o jak velkou skupinu lidí se jedná. Ta čísla nejsou známá, takže já se budu domlouvat, co je schopna Česká strana sociálního zabezpečení vytáhnout ze svých evidencí, takže v tuto chvíli je všechno na stole na příští týden. Vemte si, že jednáme prostě od těch největších skupin těm menším, a určitě se tomu budeme věnovat, takže nebudu říkat žádnou částku. Já budu navrhla program, aby to bylo rychle, abychom se na tom rychle domluvili.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/220411000100410?x=74&y=17&index%5B%5D=761653&index%5B%5D=761654

Přílohy