Jednání o situaci v Radě ČT

19.11.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události | Zpráva: 19


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Odvolání dozorčí komise Radou České televize nebylo podle Senátu v souladu se zákonem. V usnesení, které dnes členové horní komory přijali, zároveň žádají, aby se situací zabýval sněmovní volební výbor. V případě, že by pochybení potvrdil, má podle senátorů zvážit odvolání odpovědných radních. Poslanci z volebního výboru se dnes odpoledne sami plánovali činností rady veřejnoprávní televize věnovat. Jednání ale přerušili, pokračovat budou 8. prosince.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My jsme také vyslovili názor, že celé chování Rady České televize není transparentní.


Stanislav BERKOVEC, předseda sněmovního volebního výboru /ANO/
--------------------
My si pochopitelně necháme vypracovat stanovisko legislativního odboru, který máme k dispozici, aby nám vyložil tu dikci zákona. Počkáme samozřejmě na další zdůvodnění a podklady, o které jsme si dnes řekli radě.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Podle prezidenta Miloše Zemana bylo odvolání dozorčí komise v naprostém pořádku. V rozhovoru pro internetový server Parlamentní listy dodal, že jde o pravomoc Rady České televize a její rozhodnutí je třeba respektovat. Prezident se také domnívá, že by měl ve funkci skončit generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Jan BERÁNEK, redaktor/citace: Petr Dvořák; generální ředitel, Česká televize
--------------------
Netrápím se tím, co si o mně myslí pan prezident. Neřekl to poprvé a určitě ani naposled. Co mi ale vadí je, že se snaží podkopávat důvěru v Českou televizi. Ta je přitom nyní opravdu vysoká, dosahuje 74 %, zatímco prezidentovi důvěřuje podle CVVM 46 % obyvatel.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Rada České televize odvolala poradní dozorčí komisi minulý týden. Část radních tvrdí, že byla dlouhodobě nespokojena s její prací. Odvolání předcházela debata o odkupu pozemků pod ostravským studiem. Ten rada nejdřív zamítla. Včera ho schválila. Kvůli situaci uvnitř Rady ČT také včera rezignovali na funkci její předseda René Kühn i místopředseda Jaroslav Dědič. Pan Kühn řekl, že cítí slabý mandát z pozice předsedy. Před Českou televizí se také toto úterý konala demonstrace na obranu nezávislosti ČT a veřejnoprávních médií.

Přílohy