Jednání v Senátu

19.10.2021

Seznam.cz TV | 18:25 | Rubrika: Večerní zprávy | Zpráva: 3


Alexandr KOMARNICKÝ, moderátor
--------------------
Jednání v horní komoře Parlamentu sledovala celý den reportérka Jana Slavíková. Dobrý večer. Jano, tak co dalšího zaznělo na jednání předsedů sněmovních stran a vedení Senátu?

Jana SLAVÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobrý večer. Tak jak už zaznělo v reportážích i v dalších příspěvcích, Senát a předsedové parlamentních stran se zatím shodli především na tom, že je potřeba jednat, protože se jedná o velmi vážnou situaci. K souhlasu s aktivací čl. 66 Ústavy si ale vyžádali aktualizaci stanoviska Ústřední vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta. Pokud by i nadále trvala ta situace, že prezident nebude schopen vykonávat svoji funkci, souhlas s aktivací čl. 66 potvrdili předsedové všech stran koalic Spolu a PirStan. Hnutí ANO a SPD jsou podle slov předsedy Senátu Miloše Vystrčila zatím zdrženlivější. Datum zatím ještě není pevně stanoveno, pravděpodobně by se jednalo o 5. listopadu. Co je důležité ještě zmínit, tak to je fakt, že jak předsedové všech stran, tak předseda Senátu několikrát zopakovali, že se jedná o situaci, kterou si nikdo nepřeje. A k případným obviněním, že se jedná o politickou motivaci zbavit se prezidenta, se předseda Senátu Miloš Vystrčil vyjádřil takto:

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Prezident pořád zůstává prezidentem. Akorát nějakou dobu je na nemocenské, když jste na nemocenské, tak nechodíte do práce a nepracujete. Pracuje za Vás někdo jiný. A aby mohl pracovat někdo jiný za prezidenta, tak je potřeba použít čl. 66. To je nástroj k tomu, aby mohl pracovat někdo nějakou dobu dočasně za prezidenta. To není nástroj proti prezidentovi a proti jeho úřadu ani proti jeho osobě. A to je to největší zkreslení, které je tady v tom prostoru pořád dokola opakováno, že to je jinak. Že se ho někdo chce zbavit, zbavit ho kompetencí a tak dál. To není pravda.

 

Odkaz na videozáznam (začátek v 5:20).

Přílohy