Jestli nouzový stav vydrží sněmovní test, půjdeme k soudu, říká Vystrčil

16.02.2021

seznamzpravy.cz | 17:51 | Rubrika: Politika, Stalo se | Autor: Jaroslav Gavenda


Předseda Senátu Miloš Vystrčil má vyjednané podpisy pod ústavní stížnost proti opětovnému vyhlášení nouzového stavu. Čeká ale, jak se k situaci postaví poslanci.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS nesouhlasí s tím, že vláda Andreje Babiše znovu prodloužila nouzový stav i přes odpor poslanců. Vystrčil krok vlády považuje za protiústavní.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že už má hlasy deseti senátorů pro případné podání ústavní stížnosti.

„Deset podpisů mám zajištěných stoprocentně. Je evidentní, že ta podpora existuje a předpokládám, že ji využijeme. My čekáme, jak se budou vyvíjet jednání v Poslanecké sněmovně. To sepsání vlastního podání bude také nějakou dobu trvat, to není otázka jednoho dne,“ uvedl Vystrčil.

Mezi senátory, kteří by případnou ústavní stížnost podpořili, je například Miroslava Němcová z ODS, místopředsedkyně Senátu za KDU-ČSL Jitka Seitlová, bezpartijní Pavel Fischer nebo Jiří Oberfalzer (ODS).

„Jde o obcházení Ústavy a usnesení Poslanecké sněmovny, která kontroluje vládu. Podpořím ústavní stížnost senátorů,“ napsal v SMS zprávě senátor Oberfalzer.

Čeká se na poslance

Poslanci se vyslovili pro konec nouzového stavu minulý čtvrtek, když se nenašel dostatek hlasů pro jeho prodloužení. Nouzový stav měl skončit s nedělí, vláda jej ale od pondělí opětovně vyhlásila na žádost hejtmanů.

Sněmovna má ještě možnost nouzový stav svým rozhodnutím zrušit. Zatím ale není jasné, zda se k takovému kroku poslanci chystají.

Ústavní soud už dva návrhy na zrušení nového nouzového stavu obdržel. Podali je občané, v jednom případě spolu s firmou z oblasti pohostinství, zjistila ČTK z přehledu takzvaných plenárních věcí na webu soudu.

 

Odkaz na článek.

Přílohy