Johann Niebler poslal návrh na nový pomník

21.03.2011

Mladá fronta DNES, strana 3, Vysočina (Miroslav Mareš)


Na adresu dobronínského obecního úřadu dorazil nový návrh pomníku obětem poválečného násilí na louce Budínka. Pomník měří na výšku už jen jeden metr. Zastupitelé budou v pondělí rozhodovat, zda je náhrobní deska akceptovatelná.

Na dobronínské zastupitele čeká v pondělí opět debata o novém návrhu pomníku na místním hřbitově.

První návrh oficiálního hřbitovního pomníku ve tvaru kříže nebyl příznivě přijat. Zastupitelstvo mělo v únoru připomínky především k výšce pomníku – 140 centimetrů se zdálo být příliš.

Na základě připomínek písemně předložených starostou obce Jiřím Vlachem předložil německý občan a dobronínský rodák Johann Niebler druhý návrh.

 

Nový návrh: jen náhrobní deska

Nový návrh pomníku už není ve tvaru kříže, jedná se o náhrobní desku. Podobné jsou jiné náhrobky na místním hřbitově. „Nový pomník je menší,má na výšku pouhý jeden metr,“ řekl Johann Niebler. Jeho strýc Franz Niebler by měl být jednou z obětí na louce Budínka.

Dobronínští radní již mají návrh na stole a diskutovali o něm. Na tuto diskusi v pondělí naváže zastupitelstvo. „Rozměrově nebude problém. Na náhrobním kameni by ale asi měla být jen jména lidí, kteří na hřbitově budou pohřbeni. Asi nebude průchozí umístit na náhrobek jména osob pohřbených v Polné. Nebudu ale předjímat rozhodnutí zastupitelstva,“ řekl včera po dotazu reportéra MF DNES starosta Dobronína Jiří Vlach.

 

Identifikují všechny ostatky?

Zastupitelé budou zřejmě v pondělí řešit i otázku, zda umístit na náhrobní desku jména všech obětí, které jsou zmíněny v dokumentační zprávě Fritze Hawelky, nebo jen těch osob, které se podaří policii a genetikům identifikovat. Fritz Hawelka ve své zprávě hovoří o 15 možných obětech. Na louce měli být němečtí obyvatelé ubiti rýči a lopatami. Údajní pachatelé? Revoluční gardy.

„Zastupitelstvo může v pondělí návrh pomníku schválit, ale také se může rozhodnout, že počká na uzavření policejního vyšetřování,“ upozornil místostarosta obce Dobronín Ivan Sehnal.

Ostatky jsou stále předmětem odborných expertiz Kriminalistického ústavu.

Ohledně místa hrobu budou ještě diskuse. Je možné, aby byl německý hrob vedle českého? I takové otázky v obci nyní uslyšíte.

Podle starosty Dobronína Jiřího Vlacha je i toto velice citlivá otázka. Co když místní nebudou chtít mít hrob vedle Němců? „To se musí velice citlivě posoudit,“ upozorňuje Vlach.

Lidské ostatky, které byly nalezeny při policejním vyšetřování v srpnu minulého roku, by měly být podle zákonu o pohřebnictví pohřbeny na katastru obce, kde byly nalezeny. Žádný svědek události ze druhé poloviny května již zřejmě nežije. Možným svědkem mohl být Robert Kautzinger z Jihlavy. Letos na konci února ovšem osmaosmdesátiletý muž zemřel.

***

FAKTA Kauza Budínka

Červenec 2009 Podání oznámení Státnímu zastupitelství v Jihlavě s upozorněním na dokumentační zprávu Fritze Hawelky o poválečném násilí u Dobronína na Jihlavsku.

Srpen 2010 Policie zahajuje terénní průzkum lokality Budínka. Byly nalezeny lidské ostatky. Po skončení průzkumu je předběžně oznámen nález šesti těl.

Prosinec 2010 Počet obětí byl stanoven na nejméně třináct osob – muži ve věku 30 až 60 let.

Březen 2011 Manfred Fuchs ukazuje možné druhé místo u železniční trati v Dobroníně. Měl by tam být pohřben jeho dědeček Josef Röhrich.

 

Řekli o cedulce...

»Ten nesmiřitelný a útočný text je jen dokladem skutečnosti, po jak citlivém terénu tu šlapeme. Třikrát si rozmysleme, než cokoli minulostního otevřeme s cílem jakéhosi přehodnocení, protože dobré úmysly nestačí. Není to žádný dějepis, jsou to živé příběhy zasahující do současnosti.

Nechtějme za každou cenu něco rozsoudit, odsoudit, označit, onálepkovat, závazně zhodnotit.

Mlčení není na místě, ale snaha „vyřešit minulost“ může vést jen k dalším kolům zlých emocí.

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta republiky »Stručně bych text charakterizoval jako naprosto nemístný a navíc i nebezpečný projev nenávisti a zloby.

Miloš Vystrčil, senátor » Mnoho lidí vnímá podobné okázalé akty, jakým je i instalace zmíněného kříže, jako snahu revidovat pohled na německou okupaci a na roli nacismu a stavět na roveň nacistické zločiny a poválečné excesy. To samozřejmě tuto nepřiměřenou reakci neomlouvá.

Věra Žežulková, vedoucí mediálního úseku ÚV KSČM »To, co někdo napsal a přibil na kříž, si nejspíše myslí víc lidí. Lze to snadno odsoudit a okamžitě strhnout, ale tím se nic nezmění.

Nějakou dobu bych to tam snad i nechal, ať to místní přiměje přemýšlet a zaujmout, třebas jen v duchu, stanovisko.

Petr Pithart, senátor »Tančit na hrobech je stejně ohavné jako tyto cedule. Stejná zášť vedla k válce, k Lidicím, Osvětimi i Katyni.“ Jaromír Štětina, senátor

 

„Návrh pomníku můžeme schválit, ale také můžeme počkat na konec vyšetřování.“ Ivan Sehnal, místostarosta Dobronína

Přílohy