Joukl: Žádné předpisy ani pravidla etiky jsem neporušil

17.01.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Zuzana Musilová


Manželka náměstka hejtmana Alena Jouklová loni získala krajskou dotaci

Jihlava – V žádném případě jsem v souvislosti s touto dotací neporušil zákonné předpisy ani jakákoli pravidla etiky politika. Pokud bych se dopustil jakéhokoli protiprávního jednání, jsem plně připraven za něj nést osobní zodpovědnost. Taková je včerejší reakce náměstka hejtmana Kraje Vysočina Libora Joukla (ČSSD) na záležitost týkající se krajských dotací přidělených v loňském roce cukrárně v Přibyslavi, kde je spoluvlastníkem a jednatelkou Jouklova manželka Alena.

Náměstek Joukl se totiž podle některých tvrzení dostal do jisté kontroverze. Je členem řídícího výboru grantového programu, který tyto dotace přiděluje. Podle Joukla ale vše proběhlotak,jak mělo.

„Při vyhlášení grantu splňovala společnost Cukrárna Fontána – Váš sladký svět všechny podmínky k podání žádosti a při přidělení dotace prošla standardním výběrem žadatelů,“ řekl Libor Joukl s tím, že se záměrně vůbec nezúčastnil závěrečného hlasování o přidělení dotací. Nejrůznější spekulace podle něj jen poškozují zavedenou firmu a jej zaměstnance.

Bylo to neetické

K vysvětlení několika sporných kauz, které poslední týden doslova hýbou krajským úřadem, vyzvala náměstka hejtmana Libora Joukla v pátek vysočinská ODS. Ta také pověřila členy Finančního výboru Kraje Vysočina za ODS, aby iniciovali podrobnou kontrolu postupuhodnocení.

„Myslím si, že v případě přidělených dotací bude vše v pořádku. Ale jsme tu od toho, abychom jako opoziční politici takové záležitosti prověřili. I po vysvětlení, které předložil Libor Joukl, stále trvám na tom, že jeho chování bylo neetické,“ uvedl včera senátor za ODS Miloš Vystrčil.

„Pokud bych se dostal do této situace a věděl, že moje manželka žádá o krajské dotace, tak bych ji poprosil, ať to nedělá. A rozhodně bych nezůstával členem řídícího výboru,“ dodal Vystrčil.

Reakce na vzniklou situaci si lidé včera mohli přečíst také na webových stránkách cukrárny. Mimo jiné se tam psalo toto: „Tato dotace není ani podivná, ani nebyla určena manželce vlivného muže, ale byla zcela v souladu se všemi předpisy a poskytnuta právnické osobě, která zaměstnává patnáct lidí, z toho i osoby se sníženou pracovní schopností, a hlavně mámy od rodin.“

Na přidělení dotace přibyslavské cukrárně ve výši 142 500 korun jako první upozornila MF Dnes.

Přílohy