„Jsem Tchaj-wanec.“ Vystrčil dostal medaili za parlamentní diplomacii

01.09.2020

ceskatelevize.cz | Rubrika: Domácí | Autor: mas


„Jsem Tchaj-wanec.“ Vystrčil dostal medaili za parlamentní diplomacii

Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun udělil Miloši Vystrčilovi (ODS) medaili za parlamentní diplomacii. Zdůraznil, že je prvním předsedou Senátu, který za posledních 45 let vystoupil na zasedání tamního zákonodárného sboru. Vystrčil s odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: „Jsem Tchaj-wanec“.

Jou zároveň poznamenal, že udělení medaile za parlamentní diplomacii je první v tomto volebním období tchajwanského parlamentu. Vystrčilovi poděkoval za to, že na Tchaj-wan přijel, a to i přes „odpor mocností“. Jeho cesta podle něj podporuje univerzální hodnoty svobod. Česko ocenil jako zemi, která vystupuje proti autoritářství a útlaku.

Vystrčil udělení medaile vnímá jako ocenění celého českého Senátu, kterému poděkoval za podporu. Zopakoval, že Senát považuje za nejdemokratičtější českou instituci.

„Obhajoba demokratických principů není ničím jiným než obhajobou a ochranou svobodné demokratické duše našich společností,“ řekl tchajwanským zákonodárcům. Je podle něj povinností každého demokrata podporovat všechny, kteří hájí demokratické principy. Je proto rád, že mohl se senátní delegací na Tchaj-wan přijet.

Připomněl zároveň Kennedyho projev, ve kterém se někdejší americký prezident vymezil proti komunismu a podpořil obyvatele západního Berlína. Kennedy tehdy pronesl slavnou větu „Ich bin ein Berliner“ (Jsem Berlíňan). Vystrčil řeč zakončil podporou Tchaj-wanu a svobodě. „Jsem Tchaj-wanec,“ dodal. Větu zároveň řekl čínsky. Zákonodárci ho odměnili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Vystrčil přiletěl se senátní a podnikatelskou delegací na Tchaj-wan v neděli, zůstane tam do pátku. Jeho návštěva vyvolala silný odpor Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3173841-jsem-tchaj-wanec-vystrcil-dostal-medaili-za-parlamentni-diplomacii

Přílohy