Kalousek k projevu Zemana: Dokud se nevzdá 28. října, může si říkat, co chce

16.10.2020

seznamzpravy.cz | 21:14 | Rubrika: Koronavirus, Politika, Život v Česku, Stalo se | Autor: Michaela Rambousková


Miloš Zeman v pátečním projevu vyzval k nošení roušek a dodržování vládních opatření. Od některých sklidil chválu, jiní mu vyčetli, že on se 28. října dodržovat pravidla nechystá.

S projevem k národu v druhé vlně koronaviru v pátek večer vystoupil i prezident Miloš Zeman. Ti, kteří čekali vystoupení v duchu jeho nedávných rozhovorů do médií, kde si nebral servítky skoro s nikým, se přepočítali. Prezident si neodpustil pouze jemné rýpnutí do celebrit a lékařů odmítajících roušky, jinak byl jeho projev především velkým apelem na odpovědnost každého Čecha a poděkováním zdravotníkům.

„Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej,“ uvedl prezident a poprosil veřejnost, ať se nenechá svádět z cesty lidmi, kteří podle něj o epidemii nic nevědí, ale poškozují společnost.
„Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další: zubaře, kardiology, zpěváky. Ignorujte názory těchto lidí, protože nejsou odborné.“ Zároveň uvedl, že požádá ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby policisté využívali svých pravomocí a lidi bez roušek pokutovali.

Prezident za svůj vcelku smířlivý projev sklidil dokonce i chválu od některých politiků, kteří ho jinak většinou kritizují.
„Oceňuji, že projev prezidenta byl smířlivější než obvykle a vyzval v něm nejen k respektování vládních nařízení, ale také k nošení roušek a osobní zodpovědnosti. Opravdu to není žádná sranda a musíme být k sobě ohleduplní,“ uvedl lidovecký předseda Marian Jurečka.

Zemana pochválil předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Pan prezident kromě jiného: Poděkoval. Akcentoval povinnost nosit roušky. Kritizoval ty, co špatně komunikují. Škoda, že chyběla energie, přesvědčivost a posilující a uklidňující vůdcovství doplněné upozorněním na nelehké období, které nás čeká,“ řekl Vystrčil.

Podporu dodržování vládních opatření ocenil i Miroslav Kalousek z TOP 09. Nezapomněl však prezidentovi připomenout, že on se opatření dodržovat nechystá. „Je správné, že prezident republiky plně podporuje opatření vlády, kterou jmenoval. Škoda, že jsem neslyšel: ‚…a proto z těchto opatření nebudu žádat výjimku pro sebe na 28. října.‘ Jestli tu výjimku dostane, může si o podpoře říkat, co chce. Ukázaná platí,“ napsal na svůj Twitter.

Někteří však od Zemana jako od hlavy státu čekali víc. „Pan prezident zjednodušil boj s covidem na nošení roušky. Jde o víc. Nechci být zbytečně kritický, ale čekal jsem, že se hlava státu podívá s nadějí do budoucnosti a veřejnost povzbudí. Buďme rozumní, zodpovědní, dobré mysli a překonáme to,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kalousek-k-projevu-dokud-se-nevzda-28-rijna-muze-si-rikat-co-chce-124774

Přílohy