Kauza Čapí hnízdo znovu otřásá českou politikou

15.11.2018

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Renáta ČADERNOVÁ, moderátorka
--------------------
Kauza i nadále otřásá českou politikou. U prezidenta se střídají politici. Sociální demokracie váhá zda zůstane ve vládě. Jasno má snad jen hnutí ANO. Jak jeho senátoři, tak i poslanci stojí pevně za svým šéfem. O pokračování Babišova kabinetu by se mělo rozhodovat na mimořádné schůzi sněmovny, která bude příští pátek.

redaktorka
--------------------
Ministři vládních stran měli dnes nabitý program. Ráno za nimi na schůzku totiž přijeli do Prahy členové polské vlády. Místopředseda vlády Jan Hamáček se jednání s polským kabinetem nezúčastnil. Tou dobou měl totiž kvůli aktuální vládní krizi schůzku se zástupci opozičních stran. Během pěti minut jim prý sdělil, že ČSSD zatím o postoji, jaký zaujme na mimořádné schůzi sněmovny o nedůvěře vládě nerozhodla.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
--------------------
To byla taková krátká neformální schůzka, kdy jsme se vlastně jenom informovali, jak probíhá jednání u ČSSD.

redaktorka
--------------------
Hlasování o nedůvěře vládě má být příští pátek.

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně /ČSSD/
--------------------
Co se týká toho, jestli sociální demokracie setrvá, nebo nesetrvá ve vládě, tak platí to, že naše rozhovory pokračují. Poslanecký klub v žádném případě nejednal a už vůbec nehlasoval.

redaktorka
--------------------
Hamáčkův kolega a taky člen Babišovy vlády, Tomáš Petříček, se dnes nechal slyšet, že mu to, že byl premiérův syn s vědomím otce na okupovaném Krymu, z pozice ministra zahraničí vadí. A chce se kvůli tomu s premiérem sejít.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí /ČSSD/
--------------------
Pro mě je velmi nešťastné, že někdo kdo je poměrně viditelná osobnost, byl na Krymu za takových okolností.

redaktorka
--------------------
Sociální demokracie na rozdíl třeba od komunistů ale jednotně nevystupuje. Sedm ze třinácti senátorů například podpořilo usnesení k současné politické situaci.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu
--------------------
59 hlasy z celkem 73 přítomných senátorů, vlastně Senát parlamentu České republiky, znovu zdůrazňuji obrazně, vyjádřil vládě nedůvěru. Vyslovil se tak, že považuje účast Andreje Babiše ve vládě České republiky do konce vyšetřování jeho podezření, nebo podezření v kauze Čapí hnízdo za nepřijatelné.


redaktorka
--------------------
Za svého stranického šéfa se postavili senátoři z hnutí ANO i poslanecký klub. Sám Babiš mluví o kampani.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
--------------------
Načasování je jasný, máme 17. listopad, dneska bude první demonstrace, budou další.

redaktorka
--------------------
Tou dobou se šéf poslanců hnutí ANO, sešel s Milošem Zemanem. Na schůzku s prezidentem, sem na Pražský hrad dorazil dnes odpoledne místopředseda hnutí ANO, Jaroslav Faltýnek. Před avizovanou čtvrtou hodinou pak předseda sociálních demokratů, Jan Hamáček. Oba se však dotazům novinářů vyhnuli. Faltýnek po jednání řekl, že prezident nevidí důvod k demisi vlády. Sociální demokraté budou o případném setrvání ve vládě v následujících dnech ještě mluvit. Stejně tak i komunisté. V pondělí se má s prezidentem Zemanem sejít i Andrej Babiš.

Přílohy