Kdo chce jít do Bruselu? Nejen Technik a Hejtmánek

23.05.2014

Mladá fronta DES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: (vok, jpa)


VYSOČINA Dnes ve 14 hodin začínají volby poslanců do Evropského parlamentu. A koho volit? Zástupci našeho kraje se nacházejí spíše v zadních řadách kandidátek. Navíc, na kandidátkách jsou v minimálním počtu.
Nejvýše postaveným kandidátem větších stran z Vysočiny je Pavel Hejtmánek. Za ODS vstupuje do voleb na třináctém místě. A právě ODS před pěti lety poslední evropské volby v kraji vyhrála. Letos bude spokojena se sedmi procenty. „Upřímně, i přes intenzivní kampaň a velké nasazení má pan Hejtmánek nulovou šanci na zvolení. Bylo by obrovským překvapením, kdyby vůbec ze své pozice o nějaké místo díky preferenčním hlasům poskočil,“ uvedl předseda ODS na Vysočině Miloš Vystrčil.
On sám Hejtmánkovi však preferenční hlas určitě dá. A nabádá k tomu i ostatní voliče ODS na Vysočině. „Jsem vysočinský patriot a podpořím kandidáta z našeho kraje. Přál bych si stejný postup i u ostatních voličů ODS, kterým na Vysočině záleží,“ poznamenal.
Bez šancí na úspěch je zřejmě i jediný zástupce Vysočiny na kandidátce ČSSD Radim Technik ze Sázavy u Žďáru nad Sázavou. Ze čtrnáctého místa se pravděpodobně do Evropského parlamentu také nedostane. „My jsme podpořili víceméně tři kandidáty, Pavla Poce, Zuzanu Brzobohatou a právě Radima Technika,“ prohlásil krajský předseda ČSSD Petr Krčál.
» Pokračování na str. B3

Kdo chce být zvolen do Bruselu? Nejen Technik a Hejtmánek
» Pokračování ze str. B1
Kandidát sociální demokracie Pavel Poc sice žije ve Valech u Mariánských Lázní, pochází ale z Havlíčkova Brodu. Jako trojka na kandidátce má tento současný europoslanec a vystudovaný biolog velkou šanci post obhájit. Vedle lídra kandidátky Jana Kellera a Zuzany Brzobohaté ze „sousedního“ Tišnova se také běžně objevuje na billboardech a letácích na Vysočině. Tvář Radima Technika na nich třeba v Jihlavě není.
„Osobně to vidím tak, že Pavel Poc se do Evropského parlamentu dostane. Spolupracujeme s ním nejen v oblasti dotací. Pan Poc se věnoval mimo jiné prevenci rakoviny tlustého střeva, tak jsme v kraji dělali několik odborných seminářů a akcí. Mělo to nesmírný význam,“ dodal Petr Krčál.
U další parlamentní strany, TOP 09, Vysočinu zastupuje Reda Ifrah ze Žďáru nad Sázavou. Politolog původem z Alžírska je ale až na nevolitelném šestnáctém místě kandidátky. „Evropské volby nejsou o Vysočině. Nejsou to regionální volby. Máme tu jen jeden volební obvod, a tím je celá republika,“ upozorňuje krajský předseda strany Na Vysočině Martin Sedlák.
Region TOP 09 zcela upozadila. Strana má jen společné plakáty a propagační materiály pro celou republiku, na místní příslušnost kandidátů si nijak nehraje. „Pan Ifrah má pouze pár svých plakátů, jinak používáme celostátní materiály a billboardy,“ dodal Sedlák.
Sám nevěří tomu, že by region mohl těžit z toho, že má svého europoslance. „V první řadě musí být úspěch na národní úrovni. Ten se pak může přenést do regionu,“ tvrdí. Jednadvacítkou KDU-ČSL je poradce pro zdraví zvířat Josef Holejšovský z Jihlavy. Ani on se zvolením nepočítá. „Je si vědomý své role na kandidátce, podporuje ji,“ prozradil vysočinský lidovecký předseda Jaromír Kalina.
„Prvních deset kandidátů se u nás schvalovalo na celostátním sjezdu už v loňském roce. Ti mají silný mandát. Jinak na kandidátce jsou z Vysočiny celkem čtyři lidé,“ konstatoval a zmínil právě Holejšovského. „Byl u vyjednávání s Evropskou unií v oblasti veteriny a také jezdí jako komisař na kontroly. V roce 2012 byl vyslaný do Turecka sužovaného epidemií kulhavky a slintavky,“ řekl.
Na rozdíl od svých kolegů z jiných stran však nabádá voliče, aby v kandidátce KDU-ČSL nikoho nekroužkovali a hlasovali pro ní jako pro celek, jak je navržena. „Myslím, že prostor na kroužkování není,“ prohlásil Kalina.
Další parlamentní strany, Hnutí ANO a KSČM, nemají na kandidátce nikoho přímo s bydlištěm v Kraji Vysočina. „V době, kdy se sestavovala kandidátka, jsme neměli krajského koordinátora. I s pozicí krajského předsedy nebyl ideální stav. Tak jsme využili možnosti vzít na kandidátku za kraj kolegu, který něco umí a je relevantní za Vysočinu,“ informoval za Hnutí ANO krajský předseda a poslanec Josef Kott. Na mysli měl Lukáše Štěpánka, který kandiduje z devátého místa. „Je to sice člověk, který je z Prahy, má ale zahraniční znalosti a žil delší dobu ve Vídni,“ uvedl Kott již dříve pro MF DNES. Na bilboardech této strany po kraji je ovšem pouze lídr kandidátky Pavel Telička a šéf strany Andrej Babiš.

Přílohy