Kdo doplní souboj lékařů na Vysočině?

27.01.2012

Krajské noviny | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 12 | autor: Filip Appl


TÉMA

Ani na Vysočině zatím není o podobě jednotlivých kandidátek zcela jasno. Něco už ovšem víme. Jisté například je, že stávající hejtman Jiří Běhounek povede kandidátku sociální demokracie i v letošních volbách. A podle stávající nálady ve společnosti to vypadá, že má velkou šanci prodloužit své hejtmanování ze čtyř na osm let.

Jiří Běhounek se stal hejtmanem poprvé v roce 2008, kdy regiony po celé zemi ovládly koalice v čele s oranžovou ČSSD. Na Vysočině vyhrála nestraníkem Běhounkem vedená strana suverénně, když získala 21 křeslo v zastupitelstvu. Druhá ODS má 11 křesel, komunisté 8 a KDU-ČSL 5. Sociální demokracie přitom začala svou vládu v kraji poměrně kontroverzním krokem. Nevytvořila koalici s žádnou stranou, ale místo toho vládne sama. S podporou KSČM. Do opozice tak šli lidovci, ale především ODS v čele s předchozím hejtmanem Milošem Vystrčilem. Vláda sociálních demokratů s podporou komunistů v posledních čtyřech letech nezaznamenala vážné trhliny. Dokonce i z opozičních lavic zaznívala silnější kritika jen výjimečně. „Mají na utrácení jiné priority, než jsme měli my. Jinak se ale ČSSD na Vysočině chová umírněně, rozpočtovou kázeň mají překvapivě dobrou a hlídají si, aby rozpočty byly v zásadě vyrovnané,“ prohlásil například Vystrčil. Možná i proto je zatím ČSSD horkým favoritem na vítězství v letošních volbách. Oficiální potvrzení kandidátek nás sice teprve čeká, ale už dnes je jasné, že na hejtmana bude kandidovat znovu Jiří Běhounek. „Vyzvali jsme Jiřího Běhounka, aby opět vedl kandidátku ČSSD v krajských volbách,“ uvedl Zdeněk Chlád, který se v listopadu stal novým šéfem ČSSD na Vysočině. Běhounek už svou kandidaturu také potvrdil: „Považuji to za velké vyznamenání nejen mé práce,“ řekl.

MLADÁ KREV V ODS

Poměrně klidnou situaci na Vysočině potvrzuje i šéf zdejší ODS Ivo Strejček. Podle něj byla kandidatura Jiřího Běhounka očekávatelná. „Jistě lze leccos vytknout. Nemyslím si ale - když porovnávám jednotlivé jeho kolegy z různých regionů - že by byl Jiří Běhounek výrazně špatným hejtmanem.“ V samotné ODS zatím není rozhodnuto, kdo se Běhounkovi postaví v podzimních volbách. Rozhodne se o tom v následujících týdnech. „Kandidátka ODS bude sestavena ke konci března,“ řekl Krajským novinám regionální manažer ODS na Vysočině Jaroslav Makovec. Strana před několika měsíci čelila útokům novinářů, kteří poukazovali na nedostatek osobností, které by na hejtmana mohly kandidovat. Ivo Strejček to ale rázně odmítl a uvedl, že může vyjmenovat řadu kompetentních osobností. Mezi ně mohou patřit například místopředsedové. Zatímco Stanislav Cejpek už před časem kandidaturu vyloučil, nový místopředseda Michal Zígl by jako mladá tvář mohl být pro voliče zajímavou alternativou. A co volební kampaň? Její podobu zatím podle Jaroslava Makovce nelze blíž specifikovat. „Její formu, náklady a organizaci budeme řešit až po zvolení lídra a volebního štábu.“

KAMPANĚ SPÍŠ CENTRÁLNÍ

Dalšího lékaře pošle do boje o hejtmanské křeslo KDU-ČSL. V čele její kandidátky pro podzimní volby stojí ředitel havlíčkobrodské nemocnice Vít Kaňkovský. Předseda krajské organizace KDU-ČSL Štěpán Komárek uvedl, že strana chce v krajských volbách dosáhnout lepšího výsledku než posledně. „Rozhodně očekáváme posílení našich pozic.“ Jeho strana přišla jako první s hotovou kandidátkou. V padesátičlenném seznamu, který vede Kaňkovský, lze najít devět nestraníků.
Na to, jak bude vypadat kampaň, jaká budou volební témata a kolik peněz strany utratí, si zatím budeme muset počkat. Žádná ze stran o této otázce ještě nechce mluvit. Nicméně některé věci jsou očekávatelné. Důraz bude dozajista kladen například na dopravu, která je na Vysočině tradičně silným tématem. Velmi aktuální je také čerpání peněz z evropských fondů, a to především v příštím programovacím období. Kampaně obou velkých stran budou nejspíš do určité míry centrálně řízené. ODS se například chce poučit z minulých voleb, kdy jednotná kampaň ČSSD naprosto porazila roztříštěnou kampaň ODS.

Přílohy