Kdo rušil víc škol, hádali se krajští zastupitelé

28.02.2011

Jihlavské listy, strana 12, Publicistika (hm)


REGION – Hrozba rušení zejména víceletých gymnázií se promítla i do jednání krajských zastupitelů. Opozice kritizuje koalici, ale sama nemá na víceletá gymnázia jednotný názor.

            Úbytek studentů činí v přepočtu celých 40 tříd – teď jde jen o to, jaké školy rušit. O tom má podle radní pro školství Marie Kružíkové (za ČSSD) proběhnout diskuze, ve které budou podněty dávat hlavně města a regiony.

            Ze 14 krajem zřizovaných víceletých gymnázií jich má za rok zbýt asi pět, zřejmě v okresních městech. Zbylé se mohou nechat „doběhnout“. Otázkou je kritérium rušení. Radní Kružíková přitom podotkla, že třeba kritérium úspěšnosti není ideální, protože i student, který se dostane na vysokou školu, ji pak třeba nedostuduje.

            Opozičnímu zastupiteli Stanislavu Šípovi (ODS) vadí krátká diskuse (jen do 22. března) a to, že rušení prý bude diskriminovat studenty z menších sídel a slučování nebude respektovat rozdílné obory. ODS dále říká, že ČSSD sama ve volebním programu z roku 2008 chtěla na Vysočině „ukončit nesmyslné slučování středních škol“.

            Sociální demokraté se ohradili tím, že i ODS za své krajské vlády slučovala SŠ. „U nás v Ledči se tehdy zrušila zemědělská škola a sloučilo se gymnázium s VOŠ. A nikdo se s námi nebavil, i když jsme se o jednání snažili,“ uvedl ledečský místostarosta Jaroslav Doležal (ČSSD). Bystřický starosta Karel Pačiska (ČSSD) zase upozornil, že spíš než gymnázia je třeba řešit odborné SŠ, protože např. v průmyslu scházejí odborníci.

            ODS přitom nemá jednotný názor na víceletá gymnázia. Její exhejtman Miloš Vystrčil poukazuje na zaostávání Vysočiny v inovacích, což podle něj vyžaduje větší všeobecnou vzdělanost právě z gymnázií. Naopak jeho stranický kolega a starosta Humpolce Jiří Kučera jako dlouholetý ředitel ZŠ považuje víceletá gymnázia za nezdravě selektivní.

            „Dítě v 10 letech samo neví, co chce studovat. Odchod bystřejších dětí ze ZŠ jednak vytváří sekty od nízkého věku a jednak ztěžuje učení učitelům druhého stupně ZŠ. Při srovnání studentů čtyřletých a osmiletých gymnázií dopadli lépe ti první,“ tvrdí Kučera, který je i pro povinné přijímačky na střední školu.

            Zastupitelé také varovali před rušením víceletých gymnázií zejména na hranicích Vysočiny (studenti odejdou do jiných krajů). Velkou neznámou jsou také majetkové problémy. „Jakékoli slučování by mělo mít ekonomický efekt – pokud se dvě školy sloučí, měla by se opustit jedna z budov,“ připomněl Jan Karas (KDU-ČSL). To se za minulého vedení např. v Pelhřimově po sloučení průmyslovky a učňáku nestalo.

            Vedení kraje ale zatím pro případné opuštěné budovy využití nemá a možnosti prodeje jsou vzhledem k jejich specifičnosti omezené – stejné potíže mají obce s využitím někdejších obecných škol. O návrhu konkrétních změn v provozování SŠ od září 2012 by měli krajští zastupitelé rozhodovat nejpozději v květnu.

 

***

 

Počty středních škol na Vysočině:

 

?? Čtyřletá gymnázia: 16 – z toho 14 krajských a 2 církevní

?? Víceletá gymnázia: 17 - z toho 14 krajských, 1 soukromé a 2 církevní

?? Celkem střední školy: 64 – z toho 48 krajských, 11 soukromých, 4 církevní a 1 obecní.

Přílohy