Klášter představil novou, třetí trasu k vidění. Nabízí klenotnici a obrazy

01.07.2020

jihlavske-listy.cz | Autor: David Kratochvíl


O jednu prohlídkovou trasu více budou moci absolvovat návštěvníci premonstrátského kláštera v Nové Říši u Telče v letošní turistické sezoně.

Ta tradičně potrvá od července do konce srpna.

Ve čtvrtek třetí prohlídkovou trasu obsahující obrazárnu a klenotnici slavnostně představili pozvaným hostům mimo jiné i za účasti předsedy senátu Miloše Vystrčila. „Moc si vážím toho, že i v dnešní době dokážeme myslet na kulturu a historii. Lidem v Nové Říši chci popřát, aby nemysleli v budoucnu jen na to, jak opravit chodník, nebo jak zařídit něco, co potřebují přímo ke svému životu, ale taky aby mysleli i na hodnoty, které souvisí s naší duší včetně toho, jak se budeme chovat jeden k druhému,“ prohlásil.

Klenotnice a obrazárna jsou instalovány na prelatuře. „Lidé si budou moci prohlédnout také nově předělané muzeum Otokara Březiny a archeologických průzkumů, které se v klášteře v posledních letech konaly,“ vysvětluje za organizátory prohlídkové trasy Štěpán Jiří Novák.

Trasa C podle něj v minulosti v klášteře v rámci prohlídek fungovala, bylo přistoupeno jen k její obnově. „Museli jsme vyspravit některé parkety, vymalovat místnosti, které nemají fresky, najít a rozvěsit obrazy, připravit klenotnici,“ vypočítává práce Novák.
Dokončení díla do prezentačního konce zabralo zhruba rok a půl. Původní plán podle něj přitom byl zpřístupnit prostory už v rámci loňské prohlídkové sezony. Nakonec se to ale povedlo až letos.

„Nečekali jsme u některých věcí, že budou tak technicky náročné, ale povedlo se,“ oddechl si Novák. Kvůli pandemii koronaviru i v klášteře očekávají letošní turistickou sezonu výjimečnou a zvláštní.

„Těžko se dá odhadovat, kolik k nám přijede hostí,“ míní. Lidé každopádně mohou vyrazit na tři prohlídkové okruhy. Postupně mohou vidět kostel s kaplí sv. Anny. „Jde se přes křížovou chodbu do knihovny a síně Jana Nováka a bratří Vranických do expozic Otokara Březiny a antropologických a archeologických průzkumů. Následuje prelatura s obrazárnou a klenotnicí,“ dodává pro úplnost Novák s tím, že lidé mohou nachodit i kilometr.

V obrazárně lidé budou mít možnost mimo jiné vidět i vzácné obrazy malíře Petra Brandla.

 

https://www.jihlavske-listy.cz/clanek31305-klaster-predstavil-novou-treti-trasu-k-videni-nabizi-klenotnici-a-obrazy.html

Přílohy