Klientům pojišťoven se zřejmě dostane větší ochrany

18.07.2018

Zpravodajství ČTK | 19:52 | Rubrika: fin for pol pod eur


Praha 18. července (ČTK) - Větší ochranu klientům pojišťoven při prodeji pojištění má přinést nový zákon o distribuci pojištění a zajištění, který dnes projednal Senát. Senátoři k němu nepřijali žádné usnesení. Předloha tak zamíří k podpisu prezidentovi. Senátoři návrh zákona ani neschválili, ani nezamítli, jak navrhovali Jan Horník (STAN) a Miloš Vystrčil (ODS). Nepřijali k němu ani žádný pozměňovací návrh.
Klienti by se měli v důsledku přijetí nového zákona dočkat větší srozumitelnosti a srovnatelnosti informací o finančních produktech pojišťoven. Hlavním cílem zákona je ochrana spotřebitele a náprava reputace pojišťovnictví, coby důležité součásti finančního trhu, popsala senátorům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Jak uvedla, zákon přebírá evropskou směrnici, ale reaguje i na některé specifické problémy českého trhu, například poškozování klientů při sjednávání životního pojištění.
Nahrazuje také dosavadní zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, který reguloval činnost pouze těchto zprostředkovatelů. Beze změny přebírá už dříve schválenou regulaci odměn zprostředkovatelů, uvedla ministryně.
Návrh se však setkal s kritikou senátorů Vystrčila a Horníka. Vyčítali mu mimo jiné nárůst administrativního zatížení. Vystrčil poukazoval třeba na to, kolik peněz budou muset zprostředkovatelé zaplatit za novou registraci. Uvedl také, že v novém zákoně proti dosavadní úpravě chybí úprava pojištění odpovědnosti zprostředkovatele za případný omyl, opomenutí nebo nedbalost. Horník mimo jiné varoval před obrovským množstvím papírových dokumentů, které bude nutné skladovat.
Horník pak načetl pozměňovací návrh, který měl zákon zmírnit a podle jeho slov přiblížit evropské směrnici, kterou přebírá. Ministryně Schillerová ale s pozměňovacím návrhem nesouhlasila. Jak řekla, všechny informační povinnosti vyplývají z povinnosti transponovat směrnici a ministerstvo k nim nic nepřidalo. Pozměňovací návrh podle ní vrací úpravu zpět do nepřehlednosti a zabrání České národní bance transparentně kontrolovat zprostředkovatele a chránit spotřebitele. Senátoři pozměňovací návrh neschválili.
Zákon zvyšuje požadavky na profesionalitu zprostředkovatelů pojištění. Čeká je nová registrace a očekává se, že po účinnosti zákona jejich počty klesnou. Pojišťovnám a zprostředkovatelům klade výslovnou povinnost jednat kvalifikovaně, čestně, spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníka. Půjde tedy nejen o spotřebitele, ale o všechny osoby, které si sjednávají pojištění.
Prodej a zprostředkování pojistek bude možné pouze tak, aby osoby vyjmenované v zákoně trvale splňovaly podmínku odborné způsobilosti. K ní patří maturita nebo doklad o vyšším vzdělání. Zprostředkovatelé a stanovení pracovníci, kteří maturitu nemají, budou mít ze zákona 42 měsíců na to, aby si ji dodělali. Budou muset skládat odbornou zkoušku a absolvovat následné vzdělávání.
Zákon na základě pozměňovacího výboru ze Sněmovny také stanoví, že flotilový způsob sjednávání pojištění, třeba u platebních karet, není zprostředkováním pojištění. K podnikatelskému provozování této činnosti tak nebude nutné získat oprávnění ke zprostředkování pojištění. Tyto osoby bude evidovat pouze pojišťovna, pro kterou budou pracovat.
Zákon v přijaté podobě také pojišťovnám výslovně dovoluje zprostředkování pojištění, tedy možnost sjednávat pojištění jiné pojišťovny. Podle ministerstva financí se to děje nejčastěji v případě obchodní spolupráce životní a neživotní pojišťovny.

Přílohy