Klub krajských zastupitelů ODS Vysočina: Krajští zastupitelé ČSSD a KSČM odmítli chránit zájmy Vysočiny

27.01.2015

ODS | 27. 1. 2015 | Strana: 0 | autor: Ota Benc


Krajská rada složená z politiků ČSSD rozhodla o tom, že kraj nevyužije možnost chránit své zájmy přímo v rámci trestního řízení. Odmítla totiž uplatnit práva poškozeného v trestním řízení v kauze nákupu sypačů, ve které je obviněný náměstek hejtmana Libor Joukl a ředitel Krajské správy a údržby silnic Jan Míka. Zastupitelé ČSSD a KSČM na zasedání potom hlasováním odmítnutí potvrdili.

„Rada ovšem v této věci postupovala nezodpovědně a netransparentně. Kraj je ze zákona povinen chránit svůj majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody,“ řekl na jednání předseda klubu zastupitelů opoziční ODS Ota Benc.

Občanští demokraté proto navrhli usnesení, kterým zastupitelstvo radě ukládá, aby v tomto trestním řízení práva poškozeného uplatnila.

"Zákon o krajích totiž přímo říká, že kraj je povinen včas uplatňovat právo na náhradu škody a to i v případech, kdy existuje pouze možnost, že škoda vznikne. Na možnost vzniku škody byl v tomto případě kraj upozorněn přípisem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. V našem případě byla možná škoda vyčíslena na více než 33 milionů korun," zdůvodnil navržené usnesení Ota Benc.

"Tím, že by kraj uplatnil práva poškozeného, mezi které patří například i právo požadovat náhradu škody, kraj v žádném případě nepředjímá, že se cokoliv nekalého stalo. Kraj není vyšetřovatel ani soudce. Kraj si tím pouze zajišťuje vyšší práva v trestním řízení a zejména tím naplňuje zákon o krajích," apeloval na kolegy v rozpravě senátor Miloš Vystrčil.

Koalice ČSSD + KSČM ovšem návrh opozičního usnesení zamítla. "Rada tím předem odmítá průběžné výsledky policejního šetření a zpochybňuje je," řekl člen zastupitelského klubu ODS Radek Černý.

"Kraj neeviduje žádnou škodu, která vznikla z veřejné zakázky. Pokud by kraj tvrdil, že je poškozený, bylo by to svévolné tvrzení bez právního důvodu," namítl na stanovisko opozice hejtman Jiří Běhounek.

Postoj krajské rady na jednání zastupitelstva podpořil i ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec a několik minut o něm mluvil i sám obviněný náměstek Libor Joukl.

"Opět se ukázalo, že politické zájmy sociální demokracie a komunistů převážily nad řádnou správou kraje a jeho rozpočtu. Vysočina si něco takového nezaslouží," uzavřel Ota Benc. 

Bližší informace:

Ota Benc
předseda Klubu krajských zastupitelů ODS Vysočina
tel. 774 115 270
ota.benc@gmail.com

 

Klub krajských zastupitelů ODS Vysočina

Přílohy