Kolona demonstrantů dorazila před Senát. Vystrčil jednal se zástupci Chcípl PES

09.02.2022

lidovky.cz | 23:56 | Rubrika Domov | Autor: Vojtěch Svěrák


Senát ve čtvrtek dopoledne projedná novelu pandemického zákona. Iniciativa Chcípl PES svolala na středeční večer na pražský Klárov demonstraci proti jeho přijetí. Místem projel konvoj desítek aut, který vítala asi stovka demonstrantů. Někteří z nich zde chtějí strávit celou noc. Protest má pokračovat ráno. Se zástupci iniciativy jednal šéf Senátu Miloš Vystrčil a senátor Zdeňkem Nytra.

„Předseda Senátu na zítřejším projednávání předloží naše argumenty jak ministru Válkovi, tak celému Senátu,” sdělil po jednání Jakub Olbert z iniciativy Chcípl PES. „Chceme do zákona záruky, které zabrání jeho zneužití,“ doplnil. Podle něj by měl Senát zákon odmítnout a vrátit do Poslanecké sněmovny.

Schůzky se zúčastnil i předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra. „Vysvětlili jsme si svoje stanoviska. V některých věcech jsme spolu souhlasili, na něco máme ale jiný náhled. Pro mě osobně to bylo celkem přínosné setkání,“ řekl pro zpravodajství iDNES.cz Nytra. Sám senátor bude hlasovat dle jeho slov pro přijetí novely, pokud budou dodrženy všechny slíbené podmínky.

„Rozhodl jsem se, že s nimi sejdu a pobavíme se o jejich argumentech,“ komentoval předseda Senátu Miloš Vystrčil pro zpravodajství iDNES.cz před jednáním. „Myslím si, že je správné vyslechnout jejich stanoviska,“ dodal. Jednání mezi šéfem Senátu a Jakubem Olbertem probíhalo od devíti a trvalo zhruba hodinu a půl.

Olbert po jednání sdělil, že se s Vystrčilem a Nytrou neshodli na zárukách zneužití. „Předseda Senátu Vystrčil s námi souhlasí v mnoha bodech, avšak jemu stačí slovní záruka ministra zdravotnictví a premiéra české vlády, že zákon nikdy nezneužijí,“ uvedl Olbert s tím, že slovní záruka pro iniciativu dostatečná není.

Po deváté večer dorazila na pražský Klárov kolona vozidel příznivců iniciativy. „Projíždějící kolonu vítala asi stovka demonstrantů se státními vlajkami. Kolona projížděla přes Klárov zhruba hodinu. Projela asi pětkrát. Po desáté hodině organizátoři vypnuli hudbu.“ popsal reportér MF DNES Ondřej Krutilek.  

Před jedenáctou hodinou zůstalo na místě jen několik desítek lidí. Někteří zde plánují přenocovat a pokračovat v protestech ráno při projednávání v Senátu. „Chceme senátorům dodat odvahu,“ řekl Olbert.

Organizátoři uspořádali ve středu sraz řidičů v šesti městech, konkrétně Karlových Varech, Českých Budějovicích, Ostravě, Chomutově, Poděbradech a Liberci.  Z nich vozy vyrazily mezi pátou a šestou hodinou do Prahy. 

Konvoj tvořily řádově desítky aut, která hlasitě troubila. Část konvoje zdobily protestní nápisy a osvětlení. Organizátoři dříve odhadovali, že na místě bude až 150 vozidel. Policie do půl deváté žádný větší nápor nezaznamenala. „Nemám žádné informace, že by docházelo k problémům co se dopravy týče v souvislosti se shromážděním,“ uvedl mluvčí policie hlavního města.

Akce, kterou příznivci nazývají tábor lidu, na Klárově probíhala od šesti hodin večer. Na místě promluvil jeden z pořadatelů akce Jiří Janeček. „Jsem svobodný člověk, nikdy hřbet neohnu,“ řekl jeden z účastníků. „Ale zdá se mi, že je nás tu málo,“ dodal další.

Policie ve středu upozornila na zákaz vjezdu některých nákladních vozidel do centra Prahy. „Na základě získaných informací o příjezdu nákladních vozidel do centra města upozorňujeme řidiče, na existenci zón zákazu vjezdu vozidel nad 12 tun a 6 tun do centra Prahy,“ napsala Policie ČR na Twitteru.

V Praze platí i vyhláška o zákazu stanování, varovali policisté. Chcípl PES ale přímo na plakátu vyzývá, aby si účastníci vzali stany a spacáky s sebou. Pražská policie uvedla, že při porušení zákonů zasáhne upozorněním, pokutou nebo i vykázáním.

Protest se koná kvůli čtvrtečnímu jednání Senátu o vládní novele pandemického zákona, která mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Iniciativě podle jejího předsedy Jakuba Olberta vadí na pandemickém zákonu mimo jiné to, že by podle nynějšího návrhu mohli lidé rozhodnutí o karanténě kvůli kontaktu s nakaženým dostávat SMS zprávou. Podle něj jde o omezování svobod.

Senátní výbory se k předloze pandemického zákona postavily rozdílně. Zatímco garanční zdravotnický výbor doporučil schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak zamítnutí. To ocenil i v projevu na akci jeden z organizátorů Jiří Janeček. Chcípl PES Senátu odeslali své připomínky k návrhu, informovali o tom ve středu na Facebooku.

K zákonu se negativně vyjádřila i řada senátorů na sítích. „Od roku 2016 kdy jsem byl zvolen do Senátu PČR mám před schvalováním nového zákona poprvé smíšené pocity. (...) Je to zákon uspěchaný, nedotažený, obsahující ustanovení, s nimiž nemohu souhlasit a podle mne v danou chvíli zbytečný,“ uvedl na Facebooku senátor Václav Chaloupek z hnutí STAN.

Senátorů je celkem 81, aby byla norma schválená, musí pro ni hlasovat nadpoloviční většina přítomných. Pětikoalice má v horní komoře parlamentu 66 senátorů.

Odpůrci opatření demonstrovali i při sněmovním schvalování předlohy, které se kvůli obstrukcím poslanců hnutí SPD protáhlo i s přestávkami na zhruba 35 hodin. Sněmovna nakonec zákon schválila. Protikoronavirová mimořádná opatření podle něj mohou zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Protesty probíhají ve chvíli, kdy v České republice končí většina opatření. Od března v Česku zůstane jen minimum restrikcí - povinné bude zřejmě už jen nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Od čtvrtka se lidé už nebudou muset prokazovat covidovými pasy, tedy dokladem o očkování nebo prodělání nákazy. Premiér Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil, že postupně se budou také navyšovat počty účastníků hromadných kulturních a sportovních akcí. Příští týden také skončí plošné testování ve firmách i školách.

 

Odkaz na článek.

 

 

 

 

 

Přílohy