Konec dluhů, nemocnice jen kvete

15.08.2011

Mladá fronta DNES, strana 1, Vysočina (Michal Kolařík)


V Pelhřimově zateplují a vymění výtahy. Vlivný lobbing chirurga Běhounka prý zatím není

PELHŘIMOV - Místo, kde narazili na penězovod nebo zlatou žílu. Tak by se mohla jevit nemocnice v Pelhřimově. Špitál, kterému ještě vloni hrozil bankrot. Teď je ale vše jinak. A také špitál, kde operoval a ještě občas operuje hejtman Jiří Běhounek. Loni na podzim byla slavnostně ukončena rozsáhlá půlmiliardová rekonstrukce hlavní lůžkové budovy z počátku minulého století. Ani pak ale dělnický ruch neutichl na dlouho. Právě nyní pelhřimovskou nemocnici řemeslníci zateplují. A v plánu je i výměna osmi výtahů v porodnici a dětském pavilonu. Původně bylo z krajské kasy připraveno na nové výtahy až 14,5milionu. Výběrové řízení ale podle dokumentu, který ještě musí schválit krajští radní, snížilo cenu na 9,2 milionu. A další investice mají pokračovat. „Připravujeme kompletní rekonstrukci dětského pavilonu včetně sociálních zařízení, sprch a šaten pro děti i pokojů pro matky s dětmi či jednotky intenzivní péče,“ nastínil ředitel pelhřimovské nemocnice Jan Mlčák.
Vloni v červnu nahradil Pavla Hralu, kterého kraj coby zřizovatel nemocnice sesadil kvůli dluhům. Ty vloni narostly až k 60 milionům korun.
Podle Mlčáka je dnes již rozpočet nemocnice stabilizovaný. „Hospodaření nemocnice je v pololetí vyrovnané a v černých číslech,“ ujistil ředitel Mlčák. Připomněl i důvody, kvůli kterým se nemocnice dříve ocitla v šedesátimilionové ztrátě. „Nepochybně došlo k nezvládnutí mzdového vývoje a k velkým spotřebám léků a zdravotnického materiálu,“ řekl.
» Pokračování na str. B2

Konec dluhů, nemocnice jen kvete

» Pokračování ze str. B1
Tehdejší situaci zhoršilo i odškodné 14,5 milionu, které musela nemocnice po letech soudních pří vyplatit za zpackaný porod. Dnes se tedy situace nemocnice zdá být o poznání růžovější.
Světlé zítřky nemocnice může při sledování z povzdálí trochu kalit fakt, že z pelhřimovské nemocnice usedl do křesla hejtmana Kraje Vysočiny - zřizovatele nemocnice Jiří Běhounek coby její chirurg. O „malou domů“ v podobě současných masivních investic do „vlastní“ nemocnice ale prý v žádném případě nejde.
„Investice do nových výtahů připravujeme i v ostatních nemocnicích, kde to vyžadují revizní revize. Je už připravená stejná investice například i do jihlavské nemocnice,“ řekl Běhounek.
Ten bude hejtmanem ještě nejméně rok, do nových krajských voleb a za tu dobu podle jeho slov už nové významné investice do nemocnic nepřipravuje. „Ředitelé mají předložit nezbytné stavební investice. Ale nepředpokládám, že v kterékoliv nemocnici by v příštím roce měly být investice v takovém rozsahu, tak jako ty, které jsme již dokončili, nebo právě probíhající stavba nového pavilonu urgentní a intenzivní péče v Jihlavě,“ dodal Běhounek.
Spojování masivních milionových investic do pelhřimovské nemocnice s tím, že je zároveň i působištěm hejtmana v roli lékaře, odmítá i bývalý hejtman Vysočiny a současný senátor za ODS Miloš Vystrčil. „Rekonstrukce pelhřimovské nemocnice byla naplánovaná ještě dříve, než se pan Běhounek stal hejtmanem, a proběhla by, i kdyby se jím nestal, na tom to nezáviselo,“ řekl Vystrčil.
Exhejtman ale sám uznává, že pozice hejtmana je velmi dobrá pro lobbing, ať už z jakéhokoliv důvodu. „Sám bývám rozzloben, pokud jsou vůči mně jako bývalému hejtmanovi podobné věci naznačovány, ale ubránit se jim v této pozici člověk může jen velmi těžko,“ dodal Vystrčil. „Jak znám pana hejtmana, tak bych ho na to ale netipoval,“ dodal Vystrčil.
Hejtman Běhounek zatím krajské volby v příštím roce v roli lídra ČSSD nevyhlíží. „To, zda budu znovu kandidovat na hejtmana, záleží na jednání stranických orgánů. Pokud budu osloven, budu o tom uvažovat,“ vzkázal z dovolené Běhounek.

„Rekonstrukce nemocnice byla naplánovaná ještě dříve, než se pan Běhounek stal hejtmanem.“ Miloš Vystrčil, exhejtman a senátor ODS

Přílohy