Kontroloři do měst nepůjdou. Zarazil je Senát

31.01.2013

Hospodářské noviny | Rubrika: Česko | Strana: 5 | autor: Vojtěch Blažek


Zákon o NKÚ

Miloš Vystrčil z ODS vykreslil, co by se mohlo stát: trenér fotbalistů na vesnici koupí dražší míče a bude mít velké problémy. Jan Horník z SNK-ED varoval, že státní kontroly už dnes chodí do měst na objednávku politiků. A sociální demokrat Petr Vícha chtěl zase nejprve analýzu, jestli na radnicích existuje korupce.
Senátoři včera definitivně potopili jeden z hlavních protikorupčních bodů Nečasovy vlády: zákon, podle kterého by napříště auditoři Nejvyššího kontrolního úřadu mohli na prověrku i do měst, krajů a státních a městských firem. Jako třeba do pražského dopravního podniku.
A přestože pro zákon loni ve sněmovně hlasovalo 177 poslanců a nikdo nezvednul ruku proti, senátoři ho včera večer jednoznačně odmítli. Bez ohledu na strany: nejvíc ho kritizovali senátoři za ODS i ČSSD. Zavést nové pravomoci pro nejvyšší kontrolory přitom znamenalo změnit ústavu. A v takovém případě neplatí jako u běžných zákonů, že senátory ještě může přehlasovat sněmovna.
„Předpisy jsou zhovadilé...“ Do čela bojovníků proti změnám se postavili senátoři-starostové nebo současní či bývalí hejtmani. Vypočítávali desítky důvodů, proč Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nemá na radnicích co dělat.
Podle nich je kontrol už dnes víc než dost - na dotace dohlížejí ministerstva, na daně finanční úřady, na zakázky zase antimonopolní úřad. A třeba právě předpisy pro dotace jsou tak složité, že kontroloři by podle senátorů mohli najít chyby skoro všude. „My netrneme, že je u nás nějaká korupce, ale že jsou předpisy tak zhovadilé, že je nelze splnit,“ vysvětloval Jaroslav Kubera z ODS. Bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil pak prohlásil, že kontrolami není potřeba bojovat proti korupci. Protože starostové nejsou ve funkcích proto, aby se nechávali uplácet. „Ono to ani nejde. Že se krade víc, je nesmysl,“ dodal Vystrčil.
Mimochodem, právě včera vyšel z vězení bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil, který si vzal úplatek. A soud potrestal exředitele pražské městské policie Vladimíra Kotrouše 5,5 lety za korupci.
A proč jste to vůbec postavili?
Zákon nakonec veřejně hájili jen Eliška Wagnerová (zvolená na zelené) a sociální demokrat Jiří Dienstbier. „Česko se teď vymyká standardům, všude kolem nás v zemích EU kontrolní úřady tuhle pravomoc mají,“ řekla Wagnerová.
Jenže její oponenti se obávali, že NKÚ by mohl starosty šikanovat. Třeba tím, že bude chtít vysvětlení, proč města postavila zrovna domovy důchodců, a ne něco jiného. A poslední argument: kontrolorům by přibylo pravomocí, ale i víc práce. A pak by neměli čas třeba na prověrky na ministerstvech a dalších velkých úřadech. Navíc při současném složení NKÚ by jedno město přišlo na řadu průměrně za 1240 let.

***

Pravomoci NKÚ Koho kontroluje nyní Ministerstva, státní podniky, Správu železniční dopravní cesty, zdravotní pojišťovny, veřejné příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce nebo Českou národní banku. Města jen v souvislosti se státními dotacemi. Koho měl kontrolovat nově Kraje, města a obce, firmy s většinovou vlastnickou účastí státu (ovšem ne ty, které jsou obchodovatelné na burze, například ČEZ), krajů či obcí, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace.

Přílohy