Kraj Vysočina chystá žádost ČNB o mimořádnou vládní finanční výpomoc

04.04.2022

obcasnik.eu | Rubrika: Kauzy a politika | Autor: Miroslav Mareš


Vedení kraje Vysočina informovalo starosty měst a obcí Vysočiny o přípravě žádosti vládě a České národní bance o návratnou finanční výpomoc kvůli finančnímu krachu Sberbank.

Ve hře je i společná žádost s dalšími městy a obcemi kraje Vysočina. Stalo se tak na společném jednání se starosty měst a obcí v Třešti na Jihlavsku.

„V jistém smyslu jsme i my oběťmi válečného konfliktu na Ukrajině,“ prohlásil starosta Chotěboře Tomáš Škaryd. Podle starosty Škaryda nikdo města a obce nevaroval před možností krachu Sberbank. Chotěboř je v hodně nepříjemné situaci, kdy „zamrzlé“ peníze ve Sberbank šetřila zhruba dva roky. Dnes má Chotěboř hotové projekty, stavební povolení, ale nemá peníze. Může trvat roky, než se Chotěboř dostane ke svých finančním prostředkům ve Sberbank.

Náměstek hejtmana Vysočiny pro oblast financí Miroslav Houška (KDU-ČSL) potvrdil přípravu žádosti o návratnou vládní finanční výpomoc. Žádost by měla vláda a ČNB dostat na konci jara. Konkrétní částka vládní finanční výpomoci není dosud stanovena, mělo by jít zhruba o miliardu korun.

„Respektuji nezávislost České národní banky, ale dopad krachu banky Sberbank pro oblast veřejných rozpočtů je obrovský. Otázkou je, jestli hledat společnou cestu třeba cestou právního zastoupení,“ řekl hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Když ruská vojska zaútočila na Ukrajinu, Sberbank neunesla podle poslance Kukly (ANO) „hon na banku“, který způsobili někteří čeští politici svými výroky na twitteru a sociálních sítích. „Snažil jsem se o pomoc státu, ale dostal jsem radu, abych z toho nedělal politiku. Stát nám možná pomůže tím, že nám půjčí na výhodnější tříprocentní úrok. To ročně znamená úrok třiceti milionů korun, pokud si půjčíme miliardu korun,“ dodal poslanec Kukla.

Podle poslance Kukly se chystá další jednání s ČNB „za zavřenými dveřmi“. Podle senátora Vystrčila není možné blíže informovat o dalším postupu při žádosti o pomoc ČNB při pomoci sektoru veřejných financí.

„Nechci dělat žádné závěry o možnostech pomoci. Jsou možnosti velmi optimistické i možnosti velmi pesimistické. Je potřeba řešení ponechat otveřené a vést společná jednání s vládou,“ řekl starostům senátor Miloš Vystrčil.

 

Odkaz na článek.

Přílohy