Kraj Vysočina dal peníze z loňského přebytku na silnice a granty

04.02.2014

Zpravodajství ČTK | 13:42 | Rubrika: Makroekonomika - Jihlavský kraj | autor: vst
 


Jihlava 4. února (ČTK) - Kraj Vysočina posílil své letošní investice do silnic o 100 milionů korun z částky, která mu zůstala po ukončení loňského hospodaření. Dalších 44 milionů korun dnes krajští zastupitelé převedli do Fondu Vysočiny, z něhož jsou každoročně dotovány krajské grantové programy. Na konci minulého roku zůstalo podle předběžného odhadu na krajských účtech přes 600 milionů korun, část peněz ale padne na úhradu nedokončených akcí.

 Vypořádání závazků za uplynulý rok, kupříkladu zaplacení faktur za dopravní stavby, bude stát 288 milionů Kč. I tak kraji zbude z loňska zhruba 380 milionů Kč; závěrečný účet ale ještě není úplně uzavřen.

 Zastupitelé kraje dnes rozhodli o rozdělení první části loňského zůstatku. Investice do krajských silnic II. a III. třídy v letošním rozpočtu přisypáním peněz téměř zdvojnásobili na 218 milionů Kč. Zastupitel Miloš Vystrčil, který je i senátorem za ODS, se pozastavil nad tím, že peníze plynou jen do silnic. "Proč ne sociální věci, proč ne kultura?" zeptal se. Hejtmanův náměstek Vladimír Novotný (ČSSD) řekl, že jiné kapitoly rozpočtu se posílení dočkají při rozdělování druhé části zůstatku v dubnu.

 Kraj podle náměstka hospodaří s přebytkem pátý rok. Na konci minulého roku zůstalo na základním běžném účtu kraje přes 570 milionů Kč. "Dalších 100 milionů korun kraj zhodnocuje na termínovaném vkladovém účtu," doplnil Novotný

 Zastupitelé dnes také rozhodli o vyhlášení 11 grantových programů z Fondu Vysočiny, což je polovina z těchto krajských programů připravených pro letošní rok. Žadatelé z nich mohou celkem vyčerpat 53,5 milionu.

 Pro letošek má kraj schválený rozpočet s celkovými příjmy a také výdaji přes 7,6 miliardy Kč.

Přílohy