Krajská ČSSD chce Zemana víc než šéf Sobotka

16.01.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Radek Laudin


Vysočinské vedení ODS se na rozdíl od sociálních demokratů prezidentským volbám nevěnuje. Přesto se u občanských demokratů najdou i zastánci Miloše Zemana. Nezávislí starostové měst chtějí podpořit spíše Schwarzenberga.

Sociální demokraté na Vysočině se postavili za Miloše Zemana mnohem otevřeněji než celostátní vedení jejich strany.
„Natvrdo jsme se usnesli, že ho podporujeme. Vidím v tom možnost k zahrabání příkopů, které v minulosti vznikly mezi ČSSD a jejím bývalým předsedou,“ uvedl Zdeněk Chlád, regionální šéf sociální demokracie na Vysočině.
O podpoře rozhodl krajský výkonný výbor.

Pravicový Zeman, či levicový?

Celostátní vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou bylo v podpoře expremiéra vlažnější. Pouze vyzvalo občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana jako kandidáta, který není spojen se současnou pravicovou vládní koalicí.
„Považuji za svoji morální povinnost podpořit levicového kandidáta,“ dodal Chlád. I v tom se liší s Jiřím Dienstbierem, který kandidoval v oranžových barvách na prezidenta a Zemana považuje za pravicového kandidáta.
Naopak krajská ODS se podle svého předsedy Stanislava Cejpka prezidentskými volbami nezaobírá. A nechtěl říct, komu dá přednost on sám.
„To je soukromá záležitost, koho budu volit. Jsem zvědav, jak se k tomu vyjádří vedení ODS. Se spolustraníky se o tom nebavíme, žádné jednání jsme neměli,“ sdělil Cejpek.

Dilema v ODS: Koho teď?

Ostatní občanští demokraté o volbách diskutují, zřejmě však bez svého krajského šéfa. „Katastrofální výsledek pana Sobotky je důsledkem politiky ODS, kterou předvádí v posledních letech,“ míní Jan Tesař, bývalý šéf strany v Jihlavě. Ve druhém kole je Tesařovi bližší Miloš Zeman, mimo jiné jako garant parlamentních principů.
„Tím neříkám, že ho budu volit. Spíš se druhého kola nezúčastním,“ dodal s tím, že není příznivcem přímé volby.
Ostatním osloveným občanským demokratům je bližší v druhém kole Karel Schwarzenberg.
S výhradami se pro něj vyslovili primátor Jaroslav Vymazal, senátor Miloš Vystrčil či současný šéf jihlavské ODS Vladimír Bílek.
Podle Bílka byl Sobotka od voličů potrestán z několika důvodů: že je člen ODS a že podpora vedení partaje nebyla před volbami taková, jakou by si jihlavský šéf představoval. Sobotkovi také dle mínění Bílka uškodilo, že byli silnější kandidáti a že pravicovější příznivci podpořili spíš osobnost šéfa TOP 09.

Primátor Vymazal a senátor Vystrčil podpořili v prvním kole Sobotku. Bílek a Tesař nechtěli říct, komu dali přednost.
Ve druhém kole se chystají k volbám i nezávislí starostové. Kupříkladu první muž Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur dá přednost Karlu Schwarzenbergovi. „Volil jsem kandidáta TOP 09 i v prvním kole. Je pro mě nejpřijatelnější kandidát, který by mohl stát v čele republiky jako prezident,“ uvedl Pfaur.
Naprosto stejný názor má starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka, krajský předseda Starostů a nezávislých. „Kníže Karel Schwarzenberg je známý ve světě, tam nám pomůže víc. Aby stát působil navenek pozitivně. V tom vede před Zemanem. Doma to musíme odpracovat my politici na nižších úrovních, i těch okresních,“ poznamenal Bařinka.
Stejně jako on bude volit i třebíčský starosta Pavel Heřman, který není členem žádné z větších stran.
Naopak šéf radnice v Přibyslavi Jan Štefáček dá přednost Zemanovi, domácímu politikovi z Vysočiny. „Můj kandidát se totiž do druhého kola nedostal,“ řekl Štefáček. Dal hlas Jiřímu Dienstbierovi, protože se mu líbí jeho názory i postoj uvnitř jeho mateřské ČSSD.
„Nepřipadá mi jako tradiční straník, chová se víc svobodně. Dokáže si v sociální demokracii prosazovat svoje názory,“ uvedl Štefáček, který byl členem ODS od jejího založení do roku 2006. Od té doby kandiduje jako nezávislý.
„V těchto volbách jsem ovšem nehodnotil strany, ale osobnosti. Politická příslušnost mě tentokrát nezajímala,“ dodal.
Karla Schwarzenberga si váží také. „Nepovažuji ho ale za takovou ikonu, jak se o něm píše,“ dodal.

Přílohy