Krajský šéf ODS: Nečas by měl složit funkci

15.06.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Radek Laudin


Předsedové stran na Vysočině už přemýšlejí, koho pošlou do případných předčasných voleb. Někteří by rádi udělali lídry z lékařů. A podle krajského šéfa ODS by měl Petr Nečas vyvodit politickou odpovědnost.

VYSOČINA Politické otřesy kolem premiéra Petra Nečase (ODS) jsou tak silné, že z nich má obavu nejen krajský šéf jeho mateřské strany, ale dokonce i předseda ČSSD na Vysočině. Není si jist, jestli by předčasné parlamentní volby výrazněji pomohly sociální demokracii.
„Nálada ve společnosti je velmi špatná. Mohlo by to nastartovat některá politická uskupení typu Úsvit pana Okamury či Ano pana Babiše. Lidé už asi mají pocit, že nemůžou věřit nikomu, když se to vše přelilo i na Úřad vlády. Přesto by byly předčasné volby asi nejčistějším řešením,“ uvedl Zdeněk Chlád, předseda ČSSD v kraji.
Podle něj Nečas nemůže být dále českým premiérem. „Je to něco šíleného. Když slyším, že šéfka premiérova kabinetu nechala sledovat jeho manželku. Dále, že se našlo 150 milionů v hotovosti, tak mi to připadá jako sci-fi. Premiér má teď kvůli paní Nagyové velmi pošramocenou pověst,“ dodal Chlád.
Debata v sociální demokracii o příštích parlamentních volbách běží. Rýsuje se řešení podporované předsedou Chládem, aby se stal lídrem kandidátky hejtman Jiří Běhounek. Podobnou cestou by rád šel i šéf lidovců v kraji Jaromír Kalina. Na kandidátce KDU-ČSL by rád viděl na předním místě kupříkladu primáře Víta Kaňkovského, který je, stejně jako hejtman Běhounek, profesí lékař ortoped. „Uspěl už v krajských volbách. Byl bych rád, abychom měli na kandidátce tento typ osobností. Tím neříkám, že bude pan primář Kaňkovský kandidovat. To je otázka na něj a jeho rodinu,“ dodal Kalina.
Občanští demokraté zatím mají jiné starosti, protože se jich kauza bezprostředně týká. „Pokud byla obviněna blízká spolupracovnice pana premiéra, tak by měl předseda vlády vyvodit politickou odpovědnost. Není možné, aby pokračoval do konce volebního období jako premiér,“ uvedl Miloš Vystrčil, krajský předseda ODS a senátor.

Pro Miloše Vystrčila byly uplynulé dva dny plné překvapení, někdy až šokujících. Přesto si nemyslí, že by měly být předčasné volby.
„Veškeré jednání policie potvrzuje, že tato vláda je minimálně ve své protikorupční strategii úspěšná. Tedy pokud policie v tomto případě neselhala,“ uvedl Vystrčil.

Co bude s tradičními stranami?

Navíc tři rebelové ODS, kteří jsou zapleteni do nové kauzy, měli už podle něj ve straně dříve takové postavení, že byl ve hře jejich odchod z řad občanských demokratů. Vystrčil ví, že stav ODS je v současnosti kritický a plný nejistoty. „Cítil jsem odhodlání v poslední době s tím něco udělat. Doufám, že se přes tuto kritickou situaci přeneseme. Držím se sloganu jednoho hokejového klubu: Nikdy se nevzdávej,“ dodal Vystrčil.
Situace po zatýkání nenechává chladným ani krajského předsedu lidovců Kalinu. O kmotrech ve spojitosti s politikou už se mluví podle něj velmi dlouho.
„Veřejnost už dávno očekávala nějaké řešení. Je potřeba důsledně vyšetřit, jak to bylo,“ řekl Kalina. V možných předčasných volbách bude podle něj hlavní, aby tradiční strany vůbec přesvědčily voliče, že to myslí s normálními lidmi vážně.
Při tvorbě kandidátky KDU-ČSL se bude snažit dbát o to, aby se na ní objevili pouze lidé, nad kterými nebude ani stín pochybnosti kvůli nefér jednání v minulosti.

Blažek: zabránit destabilizaci

Podle krajského předsedy TOP 09 Jiřího Blažka by politici měli v současnosti dělat takové kroky, aby zabránili destabilizaci republiky.
„Naše země už je destabilizovaná povodněmi. Nevím, jestli bylo potřeba dělat takový zásah kvůli tomu, že byla zneužita kontrarozvědka,“ uvedl Blažek.

„Zásah policie potvrzuje, že tato vláda je v tažení proti korupci úspěšná.“ Miloš Vystrčil předseda ODS na Vysočině

Přílohy