Krátce

29.03.2012

E15 | Rubrika: Události | Strana: 3 | autor: čtk 


Merkelová s Nečasem budou jednat o energetice

Německá kancléřka Angela Merkelová neočekává, že při úterním jednání s premiérem Petrem Nečasem uslyší „ano“ rozpočtovému paktu, k němuž se Česká republika v Evropské unii zatím nepřipojila, řekl včera kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Uvedl, že Merkelová bude v Česku jednat o energetické politice a „velkých evropských výzvách“. „Češi si jistě svůj postoj dobře rozmysleli.
Tento postoj jsme vzali na vědomí a respektujeme ho,“ dodal.

Úprava využívání údajů z registrů je ve skluzu

Pravidla pro využívání údajů ze základních registrů úředníky státní správy a samosprávy asi Senát schválí kvůli časové tísni beze změn. Doporučil mu to jeho výbor pro veřejnou správu na návrh místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila. Registry mají začít plně fungovat od letošního července.

Klaus: Matematika je pro vzdělání klíčová

Z matematiky by se mělo povinně maturovat. Byla chyba, že ministři školství dříve její význam přehlíželi. Prezident Václav Klaus to řekl v pražském Karolinu na oslavě 150. výročí založení Jednoty českých matematiků a fyziků. Podle Klause matematické znalosti v Česku klesají, význam této disciplíny pro vzdělání je přitom podle něj klíčový. O zavedení povinné maturity z matematiky usiluje i Jednota českých matematiků a fyziků. 

Přílohy