KSČM: Změnu za každou cenu nepodpoříme!

17.04.2014

Haló noviny | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: (ku)


Návrh zákona o povinném zveřejňování smluv v internetovém registru ve sněmovně sotva projde. Připravili ho Jan Farský (TOP 09), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
Proti předloze vystoupili včera v ústavně právním výboru sněmovny někteří senátoři a Svaz měst a obcí. KSČM považuje návrh za těžko přijatelný. Ačkoli mají pod zákon spadat stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy, hovořilo se hlavně o obcích. Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) by je zákonodárci neměli k zveřejňování smluv nutit, měla by rozhodovat jednotlivá zastupitelstva. Jeho kolega Miloš Malý (ČSSD) zase hovořil o tom, že právní řád se stává neprůhledným.
Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. V registru by navíc měly být i objednávky a faktury. Pozměňovací návrh ČSSD by např. zavedl dvouletou lhůtu, v rámci které by obce, které nemají uvolněného starostu, byly z registru vyjmuty. Šlo však jen o diskusi, výbor jednání přerušil. Vyjmout z povinnosti zveřejňovat smlouvy obce, které nemají placeného starostu, chce na dva roky Jan Chvojka (ČSSD). Argumentoval tím, že by to pro ně byla značná zátěž; měly by čas se připravit. Marek Benda (ODS) však tvrdí, že by to vedlo k tomu, že po podzimních komunálních volbách by vzrostl počet obcí s neuvolněným starostou.

Druhotné téma

Zástupci Svazu měst a obcí předlohu kritizovali kvůli ochraně osobních údajů, byrokratické zátěži, údajně nesmyslnému rozsahu zveřejňovaných smluv i nejednoznačnému výkladu. KSČM má zásadní námitku. »Z hlediska skutečných potřeb českého právního řádu je to druhotné téma, je i špatně zpracované a předložené. Pokud by se o něčem takovém mělo uvažovat např. po vzoru Slovenska, bylo by třeba, aby se tak stalo nikoli poslaneckým, ale vládním návrhem,« zdůraznil místopředseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Jde o to, aby se k návrhu vedlo řádné připomínkové řízení se všemi vyššími územně samosprávními celky. Toho nikdy poslanecký návrh nemůže dosáhnout. Za nejdůležitější věcný problém však Grospič považuje vztah s novým občanským zákoníkem, který podle něj pracuje s úplně jiným pojmoslovím než poslanecký návrh. »KSČM se úvahám o tomto systému nebrání, ale takto předložený návrh zákona je obtížně přijatelný,« dodal Grospič. Výbor se k předloze vrátí v květnu.

Přílohy