Kůrovec ohrožuje silvestrovský výstup

20.11.2019

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 12 | Autor: Jana Pechová 


Kůrovec citelně zasáhl do jedné z největších tuzemských turistických akcí: do tradičního Silvestrovského výstupu na Javořici. Státní podnik Lesy ČR letos organizátorům pochod nepovolil kvůli probíhajícím těžbám. Někteří lidé za tím vidí alibismus úřadů, protože lidé na Javořici patrně zamíří na vlastní pěst. Přerušená tradice ale poškodí i dlouholetou charitativní sbírku.

Silvestrovský výstup na nejvyšší vrch Českomoravské vrchoviny pořádá od roku 1998 obec Studená, městys Mrákotín a Klub českých turistů Telč. Počin původních několika nadšenců, jejichž bohulibým cílem bylo vrátit povědomí o spisovatelce Vlastě Javořické do jejího rodiště a působiště, se záhy proměnil v masovou záležitost. Na 837 metrů vysoký vrch se v posledních letech v poslední den roku vydává kolem šesti tisíc lidí, kteří si příjemnou sportovní i společenskou aktivitou kompenzují týden svátečního hodování.

„Vysočina je v současné době centrem kůrovcové kalamity v zemi. Zpomalit ji můžeme jen včasným zpracováním kůrovcového dřeva, tedy vyhledáním, těžbou a odvozem napadených stromů z lesa. Na Javořici se těží a bude těžit velký objem dřeva, v lesích a na lesních cestách je těžební technika: harvestory, traktory a desítky vyvážecích a odvozních souprav. Veřejná akce není letos v těchto lesích s ohledem na bezpečnost účastníků možná a vzhledem k rozsahu kalamity to zřejmě bude obdobné i v příštím roce,“ vysvětlila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

„Chápeme, že se jedná o tradiční akci, toto rozhodnutí jsme učinili s veškerou zodpovědností lesního hospodáře. Věříme, že to veřejnost pochopí,“ napsala mluvčí v odpovědi na dotaz Práva. Organizátorům je to ale líto a jejich „pochopení“ naráží na otázky, které zůstávají takříkajíc viset ve vzduchu.

„Skutečně se tam bude těžit na Silvestra?“ zajímá senátora Miloše Vystrčila, který organizátorům přislíbil, že na odpovědných místech zjistí, zda je situace opravdu nezvratná. Sám je pravidelným účastníkem akce, a proto, jak zmínil, ví, že hromady klád podél cest na vrchol ležely na Javořici už loni. „Myslím, že by i obce byly ochotny přispět k zajištění bezpečnosti vybraných tras. Učiním tak zdvořilý dotaz v rámci Lesů ČR a ministerstva zemědělství jako jejich gesčního orgánu,“ uvedl senátor. K jednání se chystá v příštím týdnu.

Předseda telčského KČT Vladimír Mazal doufá, že senátorova aktivita dává naději na zvrat situace. Mnozí lidé totiž na Javořici stejně zamíří, jak mají ve zvyku, bez ohledu na to, zda si na vrcholku dají klobásu nebo ne.
Organizovaný výstup ale umožňuje konání pravidelné charitativní sbírky na vznik tras pro vozíčkáře, která je s akcí spjatá už patnáct let.

Přílohy