Kvůli milicím chtějí lidovci hlavu náměstka

25.11.2017

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 22 | autor: Jana Pechová


Opoziční lidovci v zastupitelstvu Kraje Vysočina se chystají v prosinci vyvolat hlasování o odvolání hejtmanova náměstka Josefa Pavlíka (ANO) kvůli kauze členství v Lidových milicích (LM).

Damoklův meč visí nad náměstkem Pavlíkem už od loňských krajských voleb. Lídr kandidátky ANO totiž tehdy zamlčel své členství v předlistopadové KSČ. Omluvil to tím, že zapomněl, protože šlo o pár měsíců. Jenže jihlavský novinář Miroslav Mareš přišel s tím, že Josef Pavlík vlastnil členskou legitimaci dva roky a současně byl členem podnikové jednotky LM.

„Byl-li jsem členem LM, nevím o tom,“ tvrdí náměstek Pavlík i po proběhnuvším soudu, jehož prostřednictvím se chtěl domoci, aby Mareš uveřejnil, že nemá důkazy o jeho vědomém členství. Jihlavský okresní soud totiž v minulém týdnu Pavlíkovu žalobu zatím nepravomocně zamítl. Při zdůvodnění rozsudku soudkyně Martina Chlupáčková uvedla, že Mareš se vzhledem k okolnostem vyjádřil přiměřeně, když použil slovo „zřejmě“. Pavlík předpokládá, že se proti rozsudku odvolá.

Podle šéfa lidoveckých zastupitelů Jaromíra Kaliny ale bylo prokázáno, že Pavlík milicionářem byl. „A je odpovědnost celé koalice, zda člověk, který lže, má jako náměstek pro oblast financí dál spravovat největší objem veřejných peněz na Vysočině,“ uvedl Kalina. Proto chtějí lidovci Pavlíkovi vyslovit nedůvěru – do programu prosincového zastupitelstva by rádi dostali hlasování o Pavlíkově odvolání z funkce.
 

Prosinec nestihnou?


„Neumíme si také představit, že by za těchto okolností bylo setrvání pana Pavlíka ve funkci přijatelné pro ODS a STAN (resp. Starosty pro Vysočinu), a to i kvůli dlouhodobým kritickým postojům jejich zástupců k minulému režimu,“ doplnil lidovecký poslanec a krajský zastupitel Vít Kaňkovský.

S podporou zmíněných stran, které jsou součástí krajské koalice s partnery ANO a ČSSD, však nejspíš v prosinci lidovci počítat nemohou. „Zatím nemáme písemné vyhotovení rozsudku. Teprve pak se můžeme začít rozhodovat, a to nejdřív na úrovni regionální rady a poté s koaličními partnery,“ připomněl senátor a krajský zastupitel za ODS Miloš Vystrčil.

Přílohy