Lidé by za rok mohli dostat domů lístky na finále senátních voleb

07.12.2017

Zpravodajství ČTK | 16:58 | Rubrika: for pol pod zak


Praha 7. prosince (ČTK) - Lidé by za rok mohli dostat do poštovních schránek hlasovací lístky s finalisty senátních voleb. Nyní dostávají domů jen lístky s kandidáty pro úvodní volební kolo, lístky s finalisty až ve volební místnosti. Se změnou počítá volební novela, kterou navrhlo 47 senátorů v čele s předsedou horní komory Milanem Štěchem (ČSSD). Senát dnes úpravu podpořil, normu nyní posoudí jeho ústavně-právní výbor.

Tvůrci novely si od ní slibují větší informovanost voličů, a tím i zvýšení volební účasti. Novela má zároveň z jednoho na dva týdny prodloužit dobu mezi volebními koly, podobně jako u prezidentských voleb.

"Neúčast voličů ve druhém kole senátních voleb může vyvěrat z neznalosti a neinformovanosti," míní autoři novely. Podle nich řada voličů kvůli tomu, že nedostanou lístky, neví, že o senátorovi za jejich obvod se rozhodne až ve finále.

Oponenti, k nimž patří například předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, se domnívají, že novela by zvýšila účast nejvýše o jednotky procent. Za neúčastí vidí spíše to, že mnozí lidé ve finále nemají svého favorita. Chystají proto nahrazení dvoukolového systému jednokolovým podle australského vzoru, v němž by lidé mohli stanovit pořadí kandidátů podle svých preferencí. Nejúspěšnějším kandidátům by se pak přičítaly podíly hlasů voličů méně úspěšných adeptů na senátory.

První volební kolo, které je spojeno s komunálními či krajskými volbami, přilákalo v minulosti nejméně třetinu až dvě pětiny voličů. Účast při senátním finále se ale snižovala ze zhruba 30 procenta v roce 2008 na loňských 15,38 procenta.

Dvoutýdenní lhůta mezi volebními koly by podle tvůrců novely vytvořila prostor jak k přesvědčování voličů, tak k získávání dalších informací o kandidátech a důkladnějšímu rozhodování při výběru některého z nich. Zmírnil by se tím také tlak na organizační zabezpečení druhého kola voleb, míní senátoři.

Pod novelou je podepsáno 47 senátorů ze všech frakcí s výjimkou ANO, jehož předseda Andrej Babiš ve své vizi navrhoval zrušení Senátu. Pokud se s předlohou ztotožní horní komora jako celek a v příštím roce také Sněmovna, změna by byla použita už pro senátní volby na podzim 2018.

Přílohy