Lidé chtějí pomáhat, říká Alena Skovajsová

14.05.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Rozhovor | Strana: 9 | autor: Marcel Moržol


Ve středu 20. května bude jihlavský DIOD patřit kabelkovému veletrhu. Na něm si můžete koupit kabelku a pomoci tak potřebným


Jihlava – Stovky kabelek už věnovaly dárkyně na kabelkový veletrh, který se chystá na příští středu 20. května do Jihlavy. Iniciátorkou tohoto veletrhu je Alena Skovajsová z vysočinského Nadačního fondu Šťastná hvězda. S ní jsme si povídali nejen o charitě a kabelkovém veletrhu.

* Jak jste se dostala k charitě a pomoci postiženým dětem?

Můj syn se začal léčit v 11 letech na onkologii. Nejdříve přišly v Praze chemoterapie a ozařování, ale bohužel klasická léčba nezabírala. Absolvoval operace v Praze i Brně. Poslední vedl profesor Pavel Pafko. V Praze nám už neměli co nabídnout, a tak jsem oslovila profesora Jaroslava Štěrbu z Kliniky dětské onkologie Brno. V České republice jsou dvě špičková specializovaná dětská onkologická pracoviště, a to v Praze a Brně. S profesorem Štěrbou jsem se dohodla pro syna na výzkumové léčbě, což ho zachránilo. Dnes je syn v pořádku. Toto byl impuls pomáhat jiným.

* Do té doby jste žila v uvozovkách – normální život?

Ano, ale po takové zkušenosti se vám život obrátí úplně jiným směrem. Je to šok. Neustále přemýšlíte, proč to potkalo právě vás, co se vůbec stalo… Hledáte, kdo by pomohl, třeba i léčitel, snažíte se dítěti pomoct a pořád věříte v uzdravení. Pokud člověk nebude věřit a vzdá to, tak je to velice špatné.

* Se synem to dopadlo dobře a vy jste si řekla, že založíte nadační fond, se kterým budete pomáhat lidem s podobným problémem...

Nejprve jsem pomáhala jednomu nadačnímu fondu. Dělala jsem pro ně charitativní koncerty, sháněla peníze. Ale když jsem oslovila podnikatele na Vysočině, chtěli směřovat příspěvky přímo do regionu Vysočiny. Na základě toho jsme v loňském roce s kamarády založili Nadační fond Šťastná hvězda.

* Kde na Vysočině váš nadační fond sídlí?

Původně jsme sháněli kancelář v Jihlavě, ale nájmy byly neúnosné. Tak jsme hledali jinde a Petr Kopřiva, majitel STK Dlouhá Brtnice, nám nabídl prostory v jeho objektu za symbolickou cenu jednu korunu ročně. Je to náš dlouhodobý podporovatel.

* Jak jste se dostali k názvu Šťastná hvězda?

Seděli jsme a přemýšleli, aby název nebyl příliš dětský, ale připomínal naději pro děti. Současně, aby zastřešil i pomoc juniorům. Zrodil se název Šťastná hvězda. Logo vytvořil výtvarník Václav Florian. Pak už stačilo jenom oběhat úřady a vše vyřídit...

* Představte vize vašeho nadačního fondu...

Posláním naší práce je finanční, ale především materiální pomoc nemocným dětem a jejich rodinám. Jedná se o pomoc malým pacientům s onkologickým či hematologickým onemocněním, s cystickou fibrózou a dětem po mozkové obrně, pomoc dospívajícím dětem po léčbě závažných onemocnění odkázaných na vozíček či zdravotně handicapovaným. Pomoc je cílená a určená konkrétním osobám.

* Jak moc vás nadace vytěžuje, kolik lidí v nadaci pracuje a kolik času vám i vašim kolegům zabere?

V nadaci jsme tři lidé. Z nadace nejsme placeni, pomáhají nám i dobrovolníci. Pro všechny je to plný úvazek v rámci osobního volna. Eva Čížková vyřizuje administrativu. Letáky, webové stránky, grafiku nám dělá syn Petr. Spolupracujeme s tiskárnou RazDvaTisk, která nám tiskne veškeré materiály. Já se starám o organizaci všech akcí. Koordinují projekty a získávám finanční prostředky. Komunikuji s dárci, rodinami a dobrovolníky nadačního fondu. Jedenkrát za měsíc máme zasedání správní rady.

* Co už jste zvládli za ten více než rok udělat?

Podařilo se nám zařídit paní Mileně z Jihlavy experimentální léčbu, kterou nehradí pojišťovna. Léčbu absolvovala a cítí se lépe. Tato léčba je velice nákladná. Šlo o transplantaci kmenových buněk. Letos šestileté Verunce jsme koupili speciální invalidní vozíček. Z dalších dětí, kterým jsme pomohli, jde třeba o Davídka a Barunku z Telče. Ti získali ultrazvukovou čističku a ozdravný pobyt u moře. Haničce z Jihlavy jsme předali pleny a hygienické pomůcky. Andělce z Jihlavy jsme zajistili víkendový wellness pobyt s kompletními službami pro celou rodinu a čističku vzduchu. Pepíčkovi pak speciální lehátko do vany. Markétě jsme zaplatili operaci Ulzibat. Matýskovi – rehabilitační pomůcky a montérkovou soupravu, kterou věnovala firma Petex. Kubíčkovi­ kompletní školní výbavu, tablet. Leničce přístroj pro hlídání hladiny cukru v krvi… Mimo to pro všechny děti zabezpečujeme hygienické potřeby, rehabilitační pomůcky, podpůrné vitamíny, léky nehrazené pojišťovnou, rehabilitační a ozdravný pobyty a další.

* Kam zamíří výtěžek z kabelkového veletrhu?

Výtěžek se rozdělí, a to pro paní Milenu na zakoupení dýchacího přístroje a PC ovládaný očima. Milena se přijde podívat i na tento veletrh. Dále na Sandru, která je z Věstínku na Žďársku. Je to pětiletá holčička, která je po transplantaci jater. Tu absolvovala v pražském IKEMu. Játra se dobře ujala. Předtím se léčila s nádorem na játrech. Její zdravotní stav se však nyní znovu zkomplikoval a nyní nastupuje na onkologickou léčbu do Brna. Prostředky budou použity na víkendový ozdravný pobyt.

* Co si slibujete od kabelkového veletrhu? Jak jste přišla na myšlenku kabelového veletrhu?

Kabelkový veletrh neděláme poprvé. Vloni jsme spolupracovali s Moravskoslezským deníkem v Ostravě. Moravskoslezský deník se rozhodl udělat kabelkový veletrh ve spolupráci s Miss Princess, která nás podporuje. V říjnu 2014 pak proběhl v ostravské ČEZ Aréně kabelkový veletrh. Lidé byli úžasní, věnovali přes dva tisíce kabelek. Získaná částka 58 tisíc korun pomohla postiženému Vašíkovi, který bude absolvovat rehabilitační léčbu. Na základě těchto zkušeností jsem se rozhodla uspořádat obdobnou akci v Jihlavě. Doufám, že výtěžek bude větší než v Ostravě a budeme moci podpořit i další děti.

* Jak tedy probíhá příprava kabelek na takový veletrh?

Kabelky jsou rozděleny do několika skupin s cenami od 50 do 500 korun. Máme i kabelky dražší, které se pohybují okolo dvou až tří tisíc korun. To jsou kabelky od VIP osobností jako Ester Janečková, Heidi Janků, Olga Lounová, Markéta Fialová, Emma Smetana, Jolana Voldánová, Alena Veliká, Kristýna Šebíková a další.

* Na co se mohou těšit návštěvníci kabelkového veletrhu v Jihlavě?

Na našeho nového maskota, který bude mít pro děti balónky. Dále tam budou samozřejmě redaktoři z Deníku, moderátoři Rádia Jihlava, ale také zpěváci ze Superstar Vojta Šenkýř a Kristýna Šebíková. Dále nás přijede podpořit Petr Menšík (syn Vladimíra Menšíka). Takže nebude chybět ani kulturní program.

* Bude veletrh trvat celý den?

Ano, začíná v 10 hodin a končit budeme v 18 hodin.

* Co se stane s kabelkami, které se neprodají?

Kabelky, které se neprodají, se použijí dále. S Deníkem plánujeme kabelkový veletrh v Brně, který pomůže postiženým dětem na jihu Moravy.

* V redakcích Deníku se už shromáždilo velké množství kabelek. Jak se vám vůbec daří získávat kabelky na Vysočině?

Díky reklamě ve vašich regionálních Denících v Kraji Vysočina, Rádiu Jihlava a ČRo Region se nám podařilo oslovit široké spektrum lidí. Je vidět, že lidé nejsou lhostejni k osudu nemocných dětí. Nosí kabelky ve velice hojném počtu, jak k vám do Deníku, tak také do Rádia Jihlava. Teď nám psala i jedna paní ze školství, která pro nás sbírá kabelky, přidala se i starostka hasičů z Bezděčína. Všem velice děkuji za podporu.

* Jak se vůbec dostáváte k lidem, kteří potřebují pomoc?

Nehledáme je, obracejí se na nás většinou sami. Píší nám rodiny z celé České republiky. Máme děti z Pardubic, Jičína, Prahy, Ostravy, Brna. Nejširší záběr však máme na Vysočině.

* Kolik máte hvězdiček?

Nyní máme 18 hvězdiček, což je 18 lidí, kterým pomáháme. Pokud se chcete s našimi hvězdičkami seznámit, najdete je na webových stránkách našeho nadačního fondu www.stastna­hvezda.cz

* Je složité dnes shánět pomoc potřebným lidem?

V dnešní době je velice složité shánět finanční prostředky, najdou se lidé, kteří pomáhají. Zde na Vysočině firmy slyší na nadační fond. Přispívají nám i drobní dárci, kteří přispějí na účet, nebo na konkrétní naši hvězdičku s variabilním symbolem. Moc bych všem dárcům chtěla poděkovat.

* Máte velké dárce z Vysočiny?

Z Vysočiny jsou to jihlavský pivovar Ježek, Jan a Jirka Krula – velkoplošné obrazovky, Čikom, Autocontrol STK Dlouhá Brtnice, Poliklinika Třešť (máme logo na sanitkách), Podlahářství Šťáva, RazDvaTisk, Služby města Jihlavy, Rádio Jihlava, ČRo Region, DKO Jihlava... Nyní jsme navázali spolupráci s hotelem Gustava Mahlera.

* Jakými dalšími způsoby sháníte podporu pro vaše hvězdičky?

Pořádáním benefičních kulturních a sportovních akcí, sběrem víček, prodejem reklamních předmětů a dražbou uměleckých děl.

* Šťastnou hvězdu podporuje i soutěž Miss Princess of The World. U nás není příliš známá. Můžete ji představit?

Je to soutěž podobná jiným miss. Miss Princess of The World je oficiální název mezinárodní soutěže v dívčí kráse a komunikačních dovednostech, určené dívkám ve věku 16 až 26 let. Soutěž je organizována po celém světě, vítězky národních kol se účastní světového finále, které je pořádáno centrálním organizátorem z České republiky, a to jedenkrát za dva roky.

* Jak jste se dostala k této soutěži?

Jejímu organizátorovi, prezidentu soutěže Miss Princess of The World Viktoru Krčovi, jsem představila náš nadační fond. Líbila se mu naše vize a začali jsme v loňském roce spolupracovat. Jsme jediný nadační fond, který tato soutěž podporuje.

* Vítězky Miss Princess of The World se letos objeví na Vysočině. Můžete k tomu něco říci?

Každé dva roky se sjíždějí účastnice z 50 zemí světa. Loni bylo finále v Ostravě, příští rok bude finále na Pražském hradě. Pro propagaci této soutěže je v tomto roce organizována Fashion Show. Do Jihlavy proto zamíří vítězky z pěti zemí světa podpořit v rámci této akce náš nadační fond. Můžete se těšit na vítězku ze Zambie, Španělska, Dánska, Ukrajiny a z ČR. Fashion Show bude koncipována jako charitativní večer. Vítězky přijedou na tři dny a absolvují bohatý program.

* Kdy se můžeme na krásky těšit?

Na Vysočině budou účastnice Miss Princess od 8. do 10. října. První den navštíví Jihlavu – projdou si její památky a pivovar. Další den, 9. října zamíří na hrad Roštejn a do Telče. Poslední den přijde na řadu galavečer. Moderovat bude Jan Čenský, vystoupí Bohuš Matuš, Petr Bende, Heidi Janků, Felix Slováček, naváže módní přehlídka nové kolekce Luďka Hanáka, vystoupí ABBA Starr a Magnis, Vojta Šenkýř, Kristýna Šebíková. Celý výtěžek večera půjde pro děti z nadačního fondu. Po skončení proběhne after party, kterou pořádá Miss Princess v hotelu Gustava Mahlera. Celá akce je pod záštitou senátora Miloše Vystrčila, krajské radní Marie Kružíkové a města Jihlavy.

* I když Šťastná hvězda je na světě jen něco málo přes rok, je velmi aktivní...

Přesto, že jsme nový subjekt, podařilo se nám podpořit materiálně i finančně naše hvězdičky, získali jsme podporu a důvěru rodin a dárců. Dokázali jsme, že naše práce není zbytečná.

* Kde se můžeme vůbec dozvědět, komu pomáháte?

Nejlépe na webových stránkách www.stastna­hvezda.cz. Tam lidé uvidí, jak pomáháme, konkrétní příběhy našich hvězdiček. Další informace ohledně NF, naše patrony – Petra Bendeho, Heidi Janků, Petra Martináka. Kdo s námi spolupracuje a kdo nás podporuje – například Richard Müller, Ondřej Vetchý, kapela Argema a jiní.

* Co dalšího plánujete po kabelkovém veletrhu?

Některé akce plánujeme společně s Rádiem Jihlava a jihlavským City Parkem. Půjde o Den dětí. Chceme spolupracovat i nadále s Deníkem. Nejbližší nadační akce po kabelkovém veletrhu je 22. srpna v Mrákotíně. Tam přijede Menšíkova jedenáctka – vedená synem Vladimíra Menšíka Petrem. Utkají se tam herci a fotbalisté SK Mrákotín. Večer proběhne zábava s kapelou Kalybr plná překvapení, výtěžek bude věnován nadačnímu fondu. Nemocné děti mají mnoho snů a přání, ale jen jedno je to největší – být zdráv. Všechny děti se chtějí smát. Pomozte s námi jejich úsměv vykouzlit. Děkujeme, že s námi pomáháte.

Nemocné děti mají mnoho snů a přání, ale jen jedno je to největší – být zdráv. Všechny děti se chtějí smát. Pomozte s námi jejich úsměv vykouzlit. Děkujeme, že s námi pomáháte.

Přílohy